Σύσκεψη για τον καθορισμό των κριτηρίων για τη συμμετοχή επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τα έργα στον άξονα κατασκευής και στα εργοτάξια των σταθμών του μετρό, σε πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών μέσω του ΟΑΕΔ, πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρουσία του γενικού γραμματέα δημοσίων έργων Στράτου Σιμόπουλου, εκπροσώπων τριών επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ), του ΕΚΘ, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα θα τρέξει άμεσα, το πιθανότερο από τον επόμενο μήνα και θα χρηματοδοτηθεί από το Ενιαίο Ταμείο Εφαρμογής Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ, που έχει δεσμεύσει για τη συγκεκριμένη δράση τρία εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις τους, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα θα αφορά μόνο τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έργα του μετρό και απασχολούν προσωπικό, για τις οποίες εφόσον δηλώσουν και εγκριθεί η συμμετοχή τους, προβλέπεται ολική επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση, να είναι μέλη των τριών επιμελητηρίων, να έχουν πρόσοψη στα έργα του μετρό και να διατηρήσουν τον υφιστάμενο αριθμό θέσεων εργασίας όσο διαρκεί η επιδότηση. Η διάρκεια της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό συμμετοχής των επιχειρήσεων. Τέθηκε επίσης το ζήτημα ένταξης στο πρόγραμμα και επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ορόφους, αλλά με πρόσοψη στα έργα του μετρό, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 50%.

«Θεωρήσαμε σκόπιμο, επειδή ο λογαριασμός αυτός χρηματοδοτείται ουσιαστικά από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, εκείνοι να είναι που θα καθορίσουν και τους όρους του προγράμματος» τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.

Το πρόγραμμα υπόκειται στον ευρωπαϊκό κανονισμό «De Minimis», οπότε και αποκλείεται η συμμετοχή επιχειρήσεων, που έχουν ήδη επιδοτηθεί ήδη από άλλες πηγές με περισσότερα από διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Θετικά εκφράστηκαν για το πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος, του ΒΕΘ Π. Παπαδόπουλος, ο οικονομικός επόπτης του ΕΕΘ Στ. Συμεωνίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Χατζαρίδης, θεωρώντας ικανοποιητική τη δράση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν για ρυθμίσεις, ώστε να ελαφρυνθούν οι επιχειρηματίες που έχουν πληγεί και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Επεσήμαναν, ότι η δράση του ΟΑΕΔ είναι συγκεκριμένη και δεν αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν εξ αιτίας των έργων, ή θα ανοίξουν στο μέλλον, αλλά θα στηρίξει τις ήδη υπάρχουσες και τις θέσεις εργασίας, ενώ επίσης δεν αποκλείει άλλες πρωτοβουλίες προς άλλες κατευθύνσεις (οργανισμούς, ταμεία, προγράμματα) από τις οποίες μπορεί να ωφεληθούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

«Για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό να μην γίνονται απολύσεις, να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας και επίσης ζητήσαμε να εστιαστεί αυστηρά το πρόγραμμα μόνο τους πραγματικά πληγέντες από το έργο και να μη διαχυθεί και σε άλλους που δεν έχουν πρόβλημα, ώστε να πάρουν όσο χρόνο επιδότησης δικαιούνται όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη» τόνισε εκπροσωπώντας τη διοίκηση του ΕΚΘ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο έργο του μετρό, Χάρης Κυπριανίδης.

Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να δηλώσουν συμμετοχή.