Οι βιομηχανικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρά τη μείωση των πωλήσεων εξόρυξης, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INS, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι μεταποιητικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν υψηλότερα 9,4% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, αλλά οι πωλήσεις εξόρυξης υποχώρησαν 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ανά κλάδο, οι πωλήσεις ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 12,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι πωλήσεις κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 11,9%.

Οι πωλήσεις διαρκών αγαθών διαμορφώθηκαν 4,7% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ οι πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκαν 4,3% υψηλότερα και 2,2% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 11,5% τον Φεβρουάριο, υποστηριζόμενες από την αύξηση κατά 12,1% των μεταποιητικών πωλήσεων. Οι πωλήσεις εξόρυξης υποχώρησαν 4,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Για τους πρώτους δύο μήνες του έτους, οι ρουμανικές βιομηχανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, εξαιτίας της υψηλότερης ζήτησης στον μεταποιητικό κλάδο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η ρουμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 15% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, και διαμορφώθηκαν 20,4% υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους.