Την πρόθεση της Αθήνας να επιστρέψει το προσεχές διάστημα στις αγορές χαιρέτισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς την ως δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος που εφαρμόζεται.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για καινούργια σχέδια» και δήλωσε ότι η πρόθεση για επιστροφή στις αγορές αποτελεί «δείγμα επιτυχίας της πορείας του προγράμματος» και επιστροφής της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών.

Την ίδια ώρα, εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης στην δρομολογούμενη έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

«Η Ελλάδα πλησιέστερα στην "ανάσταση" των αγορών ομολόγων» αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της για να αποφύγει την χρεοκοπία. Σήμερα, όμως, είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας για έκδοση του πρώτου μακροπρόθεσμου ομολόγου μέχρι τον Ιούνιο. Μερικοί αναλυτές, ωστόσο, θέλουν αυτή τη συμφωνία να πραγματοποιείται νωρίτερα, όπως οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank.

Αναφερόμενοι στην πιθανή αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που αναμενόταν (αλλά αναβλήθηκε) την Παρασκευή, οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι το παραπάνω ενδεχόμενο «θα ήταν αυτό που χρειαζόταν ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στην πρωτογενή αγορά τις επόμενες βδομάδες, πιθανότατα και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα». Οποιαδήποτε συμφωνία θα υπογράμμιζε τη λεγόμενη «αξιοσημείωτη αναστροφή της ελληνικής οικονομίας», μιας οικονομίας για την οποία πολλοί μοιρολάτρες προέβλεπαν ότι θα εξερχόταν της ευρωζώνης καθώς αγωνιζόταν σκληρά να ανταπεξέλθει του υπέρογκου χρέους της (καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό εντός ζώνης του ευρώ περί τα τέλη του 2013, ήτοι 175.6% του ΑΕΠ).

Παρόλα αυτά, η σχεδιαζόμενη πώληση ομολόγου πιθανότατα θα είναι καλοδεχούμενη μετά τις τελευταίες χαμηλές αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου που καταγράφηκαν την προηγούμενη βδομάδα, ως οι χαμηλότερες από το 2010.

Η αγορά είναι σε εγρήγορση σχετικά με μία έκδοση ελληνικού ομολόγου, ενδεχομένως ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

To δημοσίευμα τονίζει ότι οι επενδυτές πιθανόν θα αγνοήσουν ότι ο οίκος Moody's ανέβαλε την Παρασκευή την αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.