Θετικές προβλέψεις περιλαμβάνει για την Ελλάδα η τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), World Economic Outlook (WEO) αφού κάνει λόγο για επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015, με τάσεις μείωσης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ότι πραγματικό ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το τρέχον έτος και κατά 2,9% το 2015, προβλέψεις που συμβαδίζουν με αυτές του υπουργείου Οικονομικών.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε βάθος διετίας. Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, 27,3% το 2013, θα πέσει στο 26,3% το 2014 και στο 24,4% το 2015.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μείνει σε καθεστώς αρνητικού πληθωρισμού, -0,4 για το 2014, με τις αλλαγές στις τιμές καταναλωτή να επιστρέφουν ελαφρώς σε θετικό έδαφος, 0,3%, το 2015.

Σχολιάζοντας την έκθεση και πιο συγκεκριμένα τα δύο πρώτα κεφάλαια του WEO, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε ότι «τα καλά νέα είναι πως για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι χώρες της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης προβλέπεται να έχουν χαμηλή μεν αλλά θετική ανάπτυξη»

Για την ευρύτερη ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ασθενή ανάπτυξη 1,2% το 2014 και 1,5% το 2015. Ο κ. Μπλανσάρ, όμως, προειδοποίησε ωστόσο πως η προσαρμογή και η ανάκαμψη στην ευρωζώνη «δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη».

Τονίστηκε, συγκεκριμένα, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στη νομισματική ένωση, με τον ίδιο να τονίζει ότι τυχόν αποπληθωρισμός στην ΟΝΕ θα καθιστούσε «πολύ δύσκολη» τη συνεχιζόμενη προσαρμογή, ιδιαίτερα στις νότιες οικονομίες όπως η Ελλάδα.

Ως βασικό εργαλείο για την αποφυγή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έθεσε την «αξιολόγηση και, εάν χρειαστεί, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενόψει και των τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η ΕΚΤ στα τέλη του έτους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχει ολοκληρωθεί».

Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό 0,9% στη νομισματική ένωση το 2014, σαφώς κάτω από τον στόχο του «κοντά στο αλλά κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα».