current views are: 2

9 Απριλίου 2014
Δημοσίευση03:55

Μια ανάσα από την έξοδο στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια

Την πόρτα εξόδου από την κρίση ανοίγει διάπλατα η επιστροφή της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, μέσα στις επόμενες ώρες. 

Δημοσίευση 03:55’
αρθρο-newpost

Την πόρτα εξόδου από την κρίση ανοίγει διάπλατα η επιστροφή της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, μέσα στις επόμενες ώρες. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Την πόρτα εξόδου από την κρίση ανοίγει διάπλατα η επιστροφή της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, μέσα στις επόμενες ώρες. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά συστήματα, να απεμπλακεί από τα μνημόνια και να λειτουργήσει οικονομικά σαν «κανονικό» κράτος. 

ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσουν ακόμη και σήμερα στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση ομολόγων 5ετούς διάρκειας, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κρατά το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Wall Street και Dow Jones Newswires προανήγγειλαν σχεδόν ταυτόχρονα με έκτακτη είδηση την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να κάνει λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα» και να προσθέτει ότι η έκδοση θα γίνει με «γερμανική εγγύηση». 

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεσμευόμενη και από τα ισχυρά νομικά κείμενα κρατά μέχρι και την τελευταία στιγμή κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε στο Newpost.gr, ότι «είμαστε πολύ κοντά»

Άλλωστε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στη χθεσινή προγραμματισμένη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με το κόστος δανεισμού να σημειώνει βουτιά σε χαμηλό 4ετίας. Πιο συγκεκριμένα το επιτόκιο για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια έπεσε στα 3,01%, από 3,6% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. 

Μάλιστα όπως σημείωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ, το 80% της χθεσινής έκδοσης πήγε στα χέρια ξένων επενδυτών, όταν στο προηγούμενο τρίμηνο το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν στο 40%. Παράλληλα η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σταθεροποιείται στο 6,19% , η οποία το 2012 είχε ξεπεράσει και το 30%. 

Οι συνθήκες αυτές, μαζί με το κλίμα που υπάρχει στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ευνοϊκές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου από τη χώρα μας προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.  

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το βιβλίο προσφορών την Παρασκευή, όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος, ώστε και η ίδια να δώσει με  δήλωσή της το σύνθημα στις αγορές για επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Άλλωστε στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου ο δανεισμός της Ελλάδας μέσω των αγορών σε αυτό το πρώτο βήμα, δεν αφορά τόσο το ύψος του ποσού που θα μπει στα ελληνικά ταμεία, αλλά την επανατοποθέτηση της χώρας μας στον διεθνή χρηματοοικονομικό χάρτη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία είχε γίνει με μεγάλη προσοχή εδώ και μήνες, με κομβικό σημείο του σχεδιασμού, τις συναντήσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον περασμένο Σεπτέμβριο στο δεύτερο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, με τους CEO και τους εκπροσώπους των διεθνών επενδυτικών κολοσσών και funds όπως της Blackrock, της Wellington κ.α.  

Τότε ο κ. Σαμαράς σε ένα μαραθώνιο κατ΄ιδίαν συναντήσεων που είχε μαζί τους, τους είχε ενημερώσει έναν-έναν αναλυτικά, για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες.


σχετικα αρθρα