Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει για μια ακόμα φορά η Ελλάδα και οι εξελίξεις στην οικονομία της, όμως αυτή τη φορά, η χώρα μας δεν γίνεται πρωταγωνίστρια ενός καταστροφικού σεναρίου, αλλά ενός ιστορικού στοιχήματος, της εξόδου στις αγορές. 

Τα διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν αισιοδοξία, όπως και πάρα πολλές αμφιβολίες για το ότι όντως η έκδοση ομολόγου θα αποτελέσει εισιτήριο για την άκρη του σκοτεινού τούνελ της κρίσης.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal έδειξε ότι οι εξελίξεις για την έξοδο αναμένονται πολύ σύντομα, κάνοντας λόγο για ομόλογο πενταετούς διάρκειας με στόχο την άντληση δύο δισ. ευρώ. 

Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, μέσω άρθρου γνώμης του Χιούγκο Ντίξον, χαρακτήριζε την ελληνική ανάκαμψη ως «εκπληκτική». «Η Ελλάδα προχωρά σε μία εκπληκτική οικονομική ανάκαμψη. Πριν από δύο χρόνια η χώρα έμοιαζε να είναι έτοιμη για μια καταστροφική πτώχευση και έξοδο από το ευρώ. Τώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων με πενταετή τίτλο και στόχο τα δύο δισ. ευρώ» τόνισε. Ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχουν ακόμα πολιτικοί κίνδυνοι, όμως η πραγματική οικονομία αρχίζει να κάνει στροφή» θέτοντας ως ορόσημο της ελληνικής ανάκαμψης την επικείμενη έκδοση ομολόγου.

Την ίδια ώρα, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κομβική άφιξη της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, το Spiegel εξέφραζε τις αμφιβολίες του για την «αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας», θεωρώντας ότι η κατάσταση εκκίνησης της χώρας «είναι σε χειρότερο σημείο από ότι το 2010». «Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας βγαίνει έξω από τη βουτιά που έκανε προς την κατάρρευση, μία ύφεση έξι ετών που εξαφάνισε το 25% (ή 50 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ και έσπρωξε τη χώρα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη» σχολίασε το Bloomberg, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι διαδηλώσεις «εκθέτουν τα λάθη στην ανάκαμψη-έκπληξη της Ελλάδας». Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις απολύσεις και περικοπές στο Δημόσιο, στην αύξηση των ανέργων, στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, που παραμένει χωρίς λύση.

Αίσθηση είχε προκαλέσει τη Δευτέρα το δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για το «ελληνικό πείραμα» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει το εργαστήριο της Ευρώπης: Ένα οικονομικό πείραμα». «Τα βελτιωμένα δημοσιονομικά μεγέθη δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, όπως και οι νεόπτωχοι, μια χαμένη γενιά, οι χιλιάδες Έλληνες που έχουν φύγει για την Αυστραλία και τον Καναδά. Κι αυτό είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας».

Εν αναμονή των νέων αντιδράσεων με την έξοδο στις αγορές...