Το Κείμενο Οικονομικού και Χρηματιστικού Προγραμματισμού για την επόμενη τριετία παρουσίασε χθες βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι

«Τα μέτρα που εγκρίναμε μας επιτρέπουν να σεβαστούμε την δέσμευσή μας να μειώσουμε κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις που επιβάλλονται στους υπαλλήλους που κερδίζουν μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξασφάλιση ενός δέκατου τέταρτου μισθού», δήλωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Συνολικά, το μέτρο αυτό, φέτος θα «κοστίσει» στην ιταλική κυβέρνηση 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ , τα οποία καλύπτονται με την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων: 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών του δημοσίου. 

Τα υπόλοιπα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την προβλεπόμενη αύξηση των εισπράξεων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και την παράλληλη αύξηση της φορολόγησης μετά την ανατίμηση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας της Ιταλίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση τα χρήματα, δηλαδή, θα καταβληθούν από ιδιωτικές τράπεζες. 

Για το 2015 και 2016 το όλο κόστος για την μείωση των φόρων και κρατήσεων που επιβάλλονται στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος. 

Στην μείωση των εξόδων του δημοσίου συμπεριλαμβάνεται και ο δραστικός περιορισμός των μισθών των «μάνατζερ» κρατικών εταιριών, οι οποίοι, στο εξής, δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 238.000 ευρώ τον χρόνο. Το συνολικό ύψος, δηλαδή, των ετήσιων απολαβών του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. 

«Από εδώ και στο εξής θα αρχίσουν να πληρώνουν και όσοι δεν είχαν βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε καταδικασμένοι σε μια συνεχή φθίνουσα πορεία», υπογράμμισε ο Ματτέο Ρέντσι. 

Σε ό,τι αφορά την πώληση μέρους της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση Ρέντσι υπολογίζει ότι φέτος θα μπορέσουν να εισπραχθούν μέχρι 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ίδια πρόβλεψη αφορά το 2015 και το 2016. Το συνολικό αυτό ποσό (γύρω στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ) θα «επενδυθεί» για την μείωση του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας. 

H ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος η χώρα θα παρουσιάσει ανάπτυξη του 0,8% και ότι η σχέση δημοσίου ελλείμματος- Αεπ θα διαμορφωθεί στο 2,6%. 

«Ο σεβασμός των ευρωπαϊκών παραμέτρων είναι βασικής σημασίας για να επιτευχθούν πραγματικές αλλαγές. Η απλούστευση της δημόσιας διοίκησης, παράλληλα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη», δήλωσε, από την μεριά του, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.