"Να είναι πολύ προσεκτική" στην υλοποίηση συνδετήριων αγωγών με τη Ρωσία εις βάρος άλλων συνδέσεων, οι οποίες μπορεί να εξασφαλίζουν ενεργειακή διαφοροποίηση, παρότρυνε τη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του κόμματος της βουλγαρικής αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Ευρώπης το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως επιμένει η Ρωσία, καθώς το έργο μπορεί να είναι διαφορετικό αλλά ο προμηθευτής είναι ο ίδιος, δηλαδή η Gazprom.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη, αρνούμενη να δώσει πολιτική προτεραιότητα στον South Stream μπορεί ενδεχομένως να δώσει προτεραιότητα στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ιταλίας, εάν το Αζερμπαϊτζάν καταφέρει να προβάλει, όπως τόνισε, αντίσταση στις πιέσεις της Ρωσίας.

Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτέλεσε απόφαση μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς εάν δεν ήταν μέλη της Ένωσης, εκτός από τα προβλήματα με την Ουκρανία, θα είχαμε προβλήματα και στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όπου η Ρωσία θα είχε ήδη εισέλθει με σκοπό να επεκτείνει την επιρροή της, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε: "υπάρχουν άνθρωποι στη Βουλγαρία, που δεν ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι οποίοι είναι πράκτορες της Ρωσίας. Γι' αυτό είχε ιστορική σημασία η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ΕΕ".