Η οικονομική κρίση συντελεί στην αύξηση του αριθμού των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, οι οποίες ήδη στη Σλοβενία προκαλούν άμεσες ιατρικές και έμμεσες κοινωνικές δαπάνες ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως, προειδοποίησαν Σλοβένοι ψυχίατροι στο περιφερειακό συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης, στη Λιουμπλιάνα.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Σλοβένων Ψυχιάτρων, Πέτερ Πρέγκελ διευκρίνισε ότι η οικονομική κρίση επέδρασε στην αύξηση των ψυχικών διαταραχών και ότι αντιμέτωπο με προβλήματα είναι το 1/5 του πληθυσμού της χώρας.

«Τα τελευταία χρόνια οι ψυχικές διαταραχές προκάλεσαν δαπάνες ύψους 2,4 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Πρέγκελι στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA με την εκτίμηση ότι για τη θεραπεία των ψυχικών νόσων σε περίοδο κρίσης διατίθενται περιορισμένοι πόροι.

Σύμφωνα με στοιχεία πολλών ερευνών, σε περιόδους κρίσης αυξάνεται ο αριθμός των καταθλιπτικών ψυχικών διαταραχών και τα τελευταία χρόνια είναι σε ανοδική τάση οι αυτοκτονίες, οι οποίες προ κρίσης ήταν σε πτώση, προειδοποίησαν οι Σλοβένοι ειδικοί.

«Σημαντικός παράγοντας στην αυτοκτονική συμπεριφορά είναι το στρες που προκαλεί το περιβάλλον. Περσινή έρευνα έδειξε ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά ανεργίας» υπογράμμισε ο κ. Πρέγκελ.

Στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ανέφερε, επιδρούν οικογενειακές τραγωδίες, η μακροχρόνια ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, ο κληρονομικός παράγοντας και η κατανάλωση αλκοόλ.