current views are: 5

9 Απριλίου 2014
Δημοσίευση12:21

Ανακοινώθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

Και επίσημα στις διεθνείς αγορές βγαίνει η χώρα μας.

Δημοσίευση 12:21’
αρθρο-newpost

Και επίσημα στις διεθνείς αγορές βγαίνει η χώρα μας.

Και επίσημα στις διεθνείς αγορές βγαίνει η χώρα μας.

Αργά το μεσημέρι άνοιξε το προβιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 ώρα Λονδίνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «η ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση “αναφοράς benchmarking“ σε ευρώ και υπό το Αγγλικό Δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι, σύμφωνα με το Reuters, οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Η διαδικασία για την έκδοση αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η J P Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding).

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». ‘Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων.

Η έξοδος στις αγορές η οποία προετοιμαζόταν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει στο 6,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ταυτοχρόνως το αυξημένο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. 

Χθες εξάλλου στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009. Πριν από λίγο σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6%.


σχετικα αρθρα