Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Επιτυχημένη ήταν η έκδοση πενταετούς ομολόγου, μέσω του οποίου η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ήταν πολύ υψηλό, με τη συμμετοχή των επενδυτών να φτάνει κοντά στο 90%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ και το επιτόκιο στο 4,95%.

Να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Εξερχόμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

«Το μεγάλο γεγονός της ημέρας είναι η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Αυτή είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι  η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος πρόσθεσε ότι αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες της χώρας για το αποτέλεσμα.

«Γλιτώσαμε την χρεοκοπία και την καταστροφή» είπε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε ότι πλέον θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες και θα αποκτήσουμε το επίπεδο ζωής που είχαμε πριν από το 2010.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα τεχνικά στοιχεία ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε τεχνικά στοιχεία, αυτά όπως είπε αργά το απόγευμα θα γίνουν γνωστοί οι αριθμοί από το Λονδίνο. Πάντως ο ίδιος ανέφερε ότι το επιτοκιο θα είναι καλύτερο από το προσδοκώμενο. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Ζάππειο, έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης». 

«Σήμερα βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα καταλυτικό εγχεί», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια.

«Η Ελλάδα κατάφερε – και αυτό το αναγνωρίζουν πλέον και οι πιο επικριτικοί φίλοι και εταίροι μας - να πετύχει την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η χώρα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.