Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom Neft ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε θετικές απαντήσεις από πελάτες της στην Ασία σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται το ευρώ ως το νόμισμα για τις συναλλαγές τους. 

Η εταιρεία αυτή «είχε συζητήσεις με τους εταίρους της στην ανατολή για την πιθανότητα να γίνονται οι διακανονισμοί στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Εκείνοι, με τη σειρά τους, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η Gazprom Neft. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της ρωσικής αυτής κρατικής επιχείρησης είχε πει πως η Gazprom Neft εξέταζε την ιδέα να απεμπολήσει το δολάριο, το οποίο παραδοσιακά είναι το νόμισμα επιλογής του τομέα της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, ως αντίδραση σε έναν ενδεχόμενο νέο γύρο δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Στο μεταξύ η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την δημόσια επιχείρηση αερίου του Κιργιστάν έναντι ενός συμβολικού τιμήματος —ένα δολάριο—, υποσχόμενη στη δημοκρατία αυτή της Κεντρικής Ασίας μια μείωση των τιμών της ενέργειας που της προμηθεύει και επενδύσεις για την ανάπτυξη της παραγωγής. 

Η συμφωνία υπεγράφη στο Μπισκέκ από τον επικεφαλής της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ και εκείνον της Khirghizgaz, τον Τουργκουνμπέκ Κουλμουρζάεφ. Η δεύτερη πρόκειται να μετονομαστεί σε Gazprom-Kirghizstan. 

Σε αντάλλαγμα η Gazprom πρόκειται να αναλάβει την αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας, ύψους 40 δισεκ. δολαρίων, και να επενδύσει για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της επιχείρησης περίπου 20 δισεκ. ρούβλια (400 εκατ. ευρώ) μέσα σε πέντε χρόνια.
«Εάν χρειάζεται, είμαστε έτοιμοι να δαπανήσουμε περισσότερα», διαβεβαίωσε ο Μίλερ, ο οποίος υποσχέθηκε παράλληλα ότι η τιμή του αερίου για τους πολίτες της χώρας θα είναι μειωμένη. 

Η κεντρασιατική πρώην σοβιετική δημοκρατία του Κιργιστάν εισάγει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει, αλλά διαθέτει επίσης η ίδια αποθέματα τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Θα αρχίσουμε γρήγορα τις εργασίες εξερεύνησης» για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, διαβεβαίωσε επίσης ο Μίλερ. «Πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή, η οποία σήμερα δεν υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα» το χρόνο, πρόσθεσε.

TAGS