Η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της κανόνες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που απορρέουν από την προσάρτηση της Κριμαίας και την προσθήκη του πληθυσμού της —περίπου 2 εκατ. άνθρωποι— στο ρωσικό κράτος, δηλώνει σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Η Κριμαία χρειάζεται επενδύσεις στην υποδομή της, κάτι το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από υπάρχοντα κεφάλαια, σημειώνει ο ίδιος.

Η προώθηση της οικονομίας της Κριμαίας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τις ελπίδες που τρέφει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρήσει την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού.

"Όταν μια χώρα αποκτάει 2 εκατομμύρια νέους πολίτες (...) οι οποίοι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς εκτρέποντας κεφάλαια από τα ήδη υπάρχοντα κρατικά προγράμματα", σημειώνει ο Σουβάλοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται "σοβαρές επενδύσεις" για τους δρόμους και τα λιμάνια.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ρωσία περιορίζουν τον δανεισμό της κυβέρνησης σε όχι περισσότερο από το 1% της παραγωγής και συνδέουν τις δαπάνες με την μακροπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου. "Νομίζω ότι το σωστό είναι να αλλάξει αυτός ο κανόνας για τους δύο εκατομμύρια νέους πολίτες της Ρωσίας στην Κριμαία", προσθέτει ο Σουβάλοφ στις δηλώσεις του στην Die Welt.

"Το κρατικό χρέος είναι πολύ χαμηλό στην Ρωσία, μεταξύ των πιο χαμηλών στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να το αυξήσουμε λίγο", σημειώνει.

Η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει ένα πρώτο οικονομικό πακέτο αρωγής για να βοηθήσει την οικονομία της Κριμαίας, καθώς παγιώνει τον έλεγχό της στην περιοχή, το οποίο, σύμφωνα με την Μόσχα, θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.

Το τελικό κόστος της δράσης της Ρωσίας στην Κριμαία, η οποία πυροδότησε την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερο, με τις προβλέψεις των αναλυτών για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας να είναι δυσοίωνες.

Σε επιχειρηματική διάσκεψη στο Βερολίνο, ο Σουβάλοφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας για τις δυτικές χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι έχει κι άλλους πιθανούς εταίρους αν οι δυτικοί στραφούν αλλού για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιδρώντας στην ουκρανική κρίση.

Ο Σουβάλοφ σχολίασε επίσης ότι η επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία δεν θα αλλάξει την συμπεριφορά του Πούτιν και ότι η σκλήρυνση των κυρώσεων προς την Μόσχα θα ενώσει μόνον την ρωσική κοινωνία.

"Όσο πιο αυστηρές γίνουν οι κυρώσεις, τόσο πιο σθεναρά θα ενεργήσει η ρωσική κοινωνία", υπογράμμισε από το Βερολίνο.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας, καθώς καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης της με εισαγωγές από την Gazprom. "Αν θέλουν να περιορίσουν στο ελάχιστο την εξάρτησή τους, θα εξαρτηθούν από άλλους", προσέθεσε ο Σουβάλοφ, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία είναι πάντα συνεπής στις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι ως εκ τούτου είναι αδύνατο να κατηγορηθεί ότι είναι αναξιόπιστη.

"Όπως το βλέπω, αυτό είναι λάθος, ανόητο και αναληθές", κατέληξε.