Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ψηφο εμπιστοσύνης δίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη θα προχωρήσει στην έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων, με στόχο να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή του ανάλυση, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης και αναδεικνύει το μέγεθος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ωστόσο, ο Fitch προειδοποιεί ότι τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο από το χρονοδιάγραμμα είναι ένα βασικό μέτρο της ενισχυμένης ικανότητας της Ελλάδας να επανέλθει στην κανονικότητα από την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2012. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, διαφαίνεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% το 2014 φαίνεται εφικτός. Άλλωστε, το πρόγραμμα ΕΕ- ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

Όσον αφορά στην άντληση 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου με απόδοση 4,95%, ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της, ενώ δεδομένου του ότι το Eurogroup,νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής χρηματοδοτείται πλήρως για τους επόμενους 12 μήνες, οδηγεί στην άποψή ότι οι ελλείψεις στη χρηματοδότηση του προγράμματος θα είναι διαχειρίσιμες.

Όπως αναφέρει ο Fitch Ratings, η επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά έχει αποτελέσει βασικό στόχο των ελληνικών προγραμμάτων, καθώς προέκυψαν σημαντικά κενά χρηματοδότησης από τον πρώτο πρόγραμμα, αλλά η επιτυχία δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα έχει μια βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς από τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα λήγει αργότερα αυτό το έτος. Η χρηματοδότηση μέσω της αγοράς φτάνει το 5%, ήτοι πιο ακριβά από ό,τι το μέσο ετήσιο κόστος του δανεισμού της τρόικας, η οποία δανείζει την Ελλάδα με 2% - 3%.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά επίσης πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου ασφαλής και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 175%. 

Παράλληλα, ο πολιτικός κίνδυνος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την κόπωση να αντικατοπτρίζεται στη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και τη στάση της αντιπολίτευσης, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης σκιαγραφόντας τους κινδύνους της Ελλάδας.

Έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη

Μετά την άντληση των 3 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει και στην έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων, την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, την Τρίτη 15 Απριλίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Έντοκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 18 Ιουλίου 2014, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

ΥΠΟΙΚ: Έντονο ενδιαφέρον για το ελληνικό ομόλογο

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του για την πώληση πενταετούς ομολόγου σημείωσε πως «το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη σημερινή έκδοση ήταν έντονο, ευρείας βάσης και διαφοροποιημένο» ενώ επεσήμανε ότι προήλθε «κυρίως από επενδυτές της Ηπειρωτικής Ευρώπης και δευτερευόντως από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και  άλλους διεθνείς επενδυτές».

Από την πλευρά του, και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω της εκπροσώπου του Ναντίνε Καλβέι, τόνισε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό πενταετές ομόλογο αποτελεί έκφραση ανακτηθείσας εμπιστοσύνης. 

«Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση. Οι πρώτοι καρποί είναι τώρα εμφανείς. Αυτό επιβεβαιώνει την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθήθηκε» τόνισε η κυρία Καλβέι, ενώ δήλωσε πως το τρέχον πρόγραμμα συνεχίζεται ως το τέλος του χρόνου.