Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μία «επιτομή» της ελληνικής οικονομίας έλαβε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία μελέτη του υπουργείου Οικονομικών  με τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και προβλέψεις για την πορεία τους.

Δείτε όλη την έκθεση ΕΔΩ

Τι διάβασε, λοιπόν η ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας;

Το ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε τη μείωση της ύφεσης για το 2013 (3,9%) έναντι της πρόβλεψης (4,2%), όπως φυσικά και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε ποσοστό 1,3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0%) σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 2,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κάτω από το 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στο κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας το υπουργείο, επικαλούμενο τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, προβλέπει ότι το ετήσιο ποσοστό της θα μειωθεί στο 24,5% το 2015, έναντι εκτίμησης για 25,5% το 2014. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία μειώθηκε βαθμιαία από το 27,7% του Σεπτεμβρίου σε 26,7% τον Ιανουάριο του 2014, ενώ τον ίδιο μήνα το ποσοστό αύξησης των ανέργων σχεδόν μηδενίστηκε (0,5% έναντι 2,6% τον Δεκέμβριο).

Για το «καυτό» ζήτημα του δημόσιου χρέους, το ΥΠΟΙΚ κάνει πρόβλεψη μείωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν εκτιμάται στο 176% του ΑΕΠ (322,2 δισ.) για το 2013, ενώ το 2014 προβλέπεται ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο (176% στα 322 δισ. ευρώ), ενώ το 2015 θα πέσει στο 171% του ΑΕΠ (323 δισ.) και το 2016 ακόμα περισσότερο, στο 162,4% (322 δισ.).

Στο «μέτωπο» του αποπληθωρισμού, η τάση (σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat) δείχνει μείωση, αν και τον Μάρτιο το ποσοστό διαμορφώθηκε εκ νέου στο 1,5%, έναντι 1% του Φεβρουαρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ είδε αποτυπωμένη επίσης την αποκλιμάκωση του σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου, που έφτασε στην κορύφωσή του την άνοιξη του 2012, όπως φυσικά και τα αποτελέσματα της εξόδου στις αγορές, έπειτα από τέσσερα χρόνια «εξορίας» της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό του κουπονιού του πενταετούς ομολόγου έφτασε στο 4,75%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2010, στο 6,1%. Πριν από την κρίση κυμαινόταν σε ένα ποσοστό 4-4,1%,

Στην 18σέλιδη μελέτη επισημαίνονται επίσης η αύξηση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (στα 6,788 δισ. συνολικά από τον Δεκέμβριο του 2012) και η αύξηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις (πληρώθηκαν 2.616 δισ. έναντι του συνολικού ποσού που αναμένεται, στα 3.801 δισ. ευρώ).

Αναφορά γίνεται και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με το υπουργείο Οικονομικών να παραθέτει στη γερμανίδα καγκελάριο στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του IMD.

Η καγκελάριος, πάντως, στις δηλώσεις της έκανε αναφορά και στους «κοινωνικούς δείκτες» που συνήθως ακολουθούν αντίστροφη πορεία σε σχέση με τους δημοσιονομικούς, μιλώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αν και μάλλον δεν ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα γι' αυτούς.

Ορόσημο, πάντως θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat στις 23 Απριλίου. Θα αποτελέσουν ουσιαστικό κριτήριο της έως τώρα πορείας του προγράμματος και ενδεχομένως κλειδί για το άνοιγμα της συζήτησης για το μέλλον του χρέους.