Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια καλούν την ελληνική κυβέρνηση οι ευρωπαίοι εταίροι της μετά και την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργήσει υπεραισιοδοξία στην κυβέρνηση είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ευρωπάιοι εταίροι κανοντας σαφές ότι η χώρα δεν θα πρέπει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών του Μαΐου αλλά και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου φαίνεται να αγχώνει τους ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι συνιστούν σταθερότητα και τήρηση των δεσμεύσεων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισήμανε ότι η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», σημείωσε.

«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον ότι η Ελλάδα πρέπει «να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής» μετά την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου στις αγορές.

Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι «οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ, πολύ ευνοϊκές προς τους εκδότες χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχισθεί», τόνισε, όπως και «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και η φροντίδα για «τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

«Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές ώστε η επιστροφή στις αγορές να μην είναι ένα εφήμερο γεγονός, αλλά η αρχή ενός 'success story' », κατέληξε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τζεφ Άντερσον μιλώντας στην Καθημερινή ανέφερε ότι η μεγάλη επιτυχία της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές είναι απόρροια της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής που πέτυχε, αλλά και του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς.

Όπως αναφέρει ο ίδιος πρόκειται για πραγματικό άθλο της Ελλάδας, που μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές μόλις δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη από την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές είναι ότι διευκολύνει την έξοδο και των ιδιωτικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Και όχι μόνο των μεγάλων που μπορούσαν μέχρι τώρα να πάνε στις αγορές, αλλά και των μεσαίων που ήταν αποκλεισμένες, τονίζει ο κ. Άντερσον.

Ερωτηθείς για το τί περιμένουν τώρα οι αγορές απαντά πως «θέλουν πολιτική σταθερότητα. Αποκαταστάθηκε μετά τις εκλογές του 2012. Τώρα η έξοδος στις αγορές είναι μια καλή αρχή, ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά για να πετύχει το εγχείρημα απαιτείται πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό και διατήρηση του θετικού κλίματος διεθνώς. Οι Ευρωπαίοι μου λένε πως αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά το να γίνουν κάποια αναγκαία πράγματα».