Σενάρια για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 έτη, καθώς και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους της ΕΕ.

«Παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, η χώρα- με την κατεστραμμένη οικονομία- απέχει πολύ από την στιγμή που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση εντός διετίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων το Reuters.

«Η αγορά περιμένει ότι σύντομα θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης. Σε δεύτερο στάδιο, η αγορά αναμένει επίσης μία μείωση επί της αρχής στο χρέος του επίσημου τομέα, δίχως συμμετοχή του ιδιωτικού, εντός των επόμενων ετών» αναφέρει αναλυτής της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ, που μίλησε στο Reuters.

Οι ευρωπαίοι- όπως σημειώνει το πρακτορείο- «επιθυμούν να στηρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, παρά να δουν να παίρνει την σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διαγραφή του χρέους, πρόταση που βρίσκει εντελώς αντίθετους τους βορειοευρωπαίους δανειστές και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».