Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Αντιφατικά είναι τα δημοσιεύματα της Wall Sreet Journal και των Financial Times, σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων και το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη. Συγκρατημένοι εμφανίζονται και αρκετοί γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι προειδοποιούν για τις συνέπειες της υπερβολικής αισιοδοξίας στην ελληνική κρίση.

Από τη μία πλευρά, ο αρθρογράφος των Financial Times υπογραμμίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος. 

Όπως γράφει ο W. Münchau η Ελλάδα «Διαθέτει πρωτογενές (χωρίς την πληρωμή τόκων) πλεόνασμα προϋπολογισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε ένα πρώτο πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές. Βεβαίως, το ότι μπορείς να κάνεις στάση πληρωμών δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνεις». 

Ο ίδιος επισημαίνει πως η χώρα μας πιθανότατα βρίσκεται πλέον κοντά στον πάτο της οικονομικής διολίσθησης και τονίζει πως «η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει».

Στη συνέχεια ο Münchau διερωτάται: «Ποιος άνθρωπος με σώας τα φρένας θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητο μακροπρόθεσμο χρέος;» και προσθέτει: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική εκτίναξη, αν δεν χαριστεί ή δεν κηρυχθεί στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος. Παρόλο που αυτό το σενάριο θα «φρίκαρε» τους διεθνείς επενδυτές αν συνέβαινε, είναι βέβαιο ότι θα το ξεχνούσαν και θα επέστρεφαν γρήγορα. Στο κάτω-κάτω, οι πιθανότητες χρεοκοπίας είναι οι λιγότερες, αμέσως μετά τη χρεοκοπία».

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται το δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Το ρεύμα γυρίζει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», το οποίο αναφέρει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ήταν συμβολικά μία σημαντική στιγμή για την κρίση του ευρώ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η μεγάλη ζήτηση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου από ξένους επενδυτές δείχνει ότι η αγορά πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ότι δεν θα καταρρεύσει στο χάος και ότι η όποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της θα δοθεί από τους δημόσιους παρά τους ιδιώτες πιστωτές της. Πριν έναν χρόνο, λίγοι ήταν αυτοί που θα έβαζαν το στοίχημα αυτό, αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σάιμον Νίξον.

Όσον αφορά στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως «ενισχύει την εγχώρια εμπιστοσύνη και δαπάνη. Η εμπιστοσύνη επωφελείται επίσης από την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων». 

Επίσης, αναφέρει πως έχει αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του ισοζυγίου των εξωτερικών συναλλαγών των χωρών που είναι σε κρίση: Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν κλείσει τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον δάνεια από το εξωτερικό για να πληρώσουν τις εισαγωγές τους. 

Αυτό που παραμένει, τονίζει ο Νίξον είναι το σημαντικό πρόβλημα του χρέους και συνδεδεμένο με αυτό είναι το πρόβλημα της ανεργίας, που όσο επιμένει θα αποτελεί κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα. 

Και η γερμανική Handelsblatt αναφέρει σε άρθρο της ότι «η επιτυχής έκδοση ομολόγου της Ελλάδας είναι διδακτική» και τονίζει πως «οι επενδυτές προτιμούν να κοιτάζουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν» και ενδιαφέρονται περισσότερο «για πολιτικά μηνύματα παρά για πολιτικές λεπτομέρειες».

Η αυξημένη ζήτηση ήταν «μια καλή είδηση» για την Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνεται, καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της όσο δεν συμμετέχουν και οι κεφαλαιαγορές.

Γερμανοί οικονομολόγοι: Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η κρίση δεν πέρασε

Από την πλευρά τους, γερμανοί οικονομολόγοι, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της υπερβολικής αισιοδοξίας στην ελληνική κρίση, υπογραμμίζουν ότι η ελληνική οικονομία άρχισε πάλι να αναπτύσσεται, ωστόσο το χρέος παραμένει υψηλότατο.

«Συνιστά ένα θετικό μήνυμα το γεγονός ότι στις αγορές αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς την μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ελλάδας», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Μίχαελ Χάιζε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «παρά τις σημαντικές προόδους, η Ελλάδα παραμένει μία υπερχρεωμένη χώρα, η οποία και θα πρέπει να υπερβεί ακόμη πολλά εμπόδια για να ξεπεράσει την κρίση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του μεγάλου γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου, «δεν επιτρέπεται να επικρατήσει η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει στις κεφαλαιαγορές τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές». Όπως εξηγεί ο Μίχαελ Χάιζε, «τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλά για τα δεδομένα του ελληνικού προϋπολογισμού».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, αναφέρει πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν, κυρίως επειδή το καλοκαίρι του 2012 η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι «στην εσχάτη των περιπτώσεων» θα αγοράσει ομόλογα των χωρών της κρίσης και αυτό είναι ένα είδος ασφάλειας»

Ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «η ύφεση ξεπεράστηκε και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι».