Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν κωμικό. Οι άνεργοι που εργάστηκαν στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, τα γνωστά voucher, θα πρέπει να δώσουν ολόκληρο το ποσό της αμοιβής τους στην εφορία.

Οι πρώτες καταγγελίες ανθρώπων που πήραν την «επιταγή κατάρτισης» αλλά με το εκκαθαριστικό της εφορίας «τραβούσαν τα μαλλιά τους», έμοιαζαν απίστευτες: για 500 ευρώ επιδοτούμενη αμοιβή ανέργου, φόρος τουλάχιστον 1500 ευρώ.

«Ο νόμος λέει ότι οι αμοιβές που δεν εντάσσονται σε κάποια μόνιμη πηγή, φορολογούνται ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, με 26%», εξηγεί στο newpost ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αντώνης Μουζάκης.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο άνεργος που εργάστηκε 6 μήνες με voucher έλαβε 3000 ευρώ. Αναλογούν σε αυτά τα χρήματα 780 ευρώ ως φόρος 26%.

Επειδή τα 3000 ευρώ είναι τεκμήριο διαβίωσης (5000 ευρώ για τους έγγαμους), ο φόρος αυξάνεται κατακόρυφα και σκαρφαλώνει ακόμη πιο ψηλά αν ο άνεργος είχε ένα αυτοκινητάκι που απέκτησε ακόμα κα προ κρίσης.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πήραν 3000 ευρώ και πρέπει να πληρώσουν... 2500», λέει ο Αντώνης Μουζάκης.

«Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να ενταχθούν στην κατηγορία των μισθωτών στην οποία το αφορολόγητο είναι 9545 ευρώ. Ξέρουν το πρόβλημα, μας λένε πως "ναι, πρέπει να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση" και τίποτα δεν γίνεται».