Την εξαγορά της εταιρείας IQuum, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και έχει ως βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη παρακλίνιων προϊόντων μοριακής διαγνωστικής, ανακοίνωσε η Roche.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Roche θα καταβάλει στους μετόχους της IQuum 275 εκατ. δολάρια κατά την υπογραφή και ακόμη 175 εκατ. δολάρια ανά δόσεις σε χρονικά ορόσημα εξαρτώμενα από τα προϊόντα της εταιρείας.

Με την εξαγορά αυτή, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αποκτά πρόσβαση στο σύστημα Laboratory-in-a-tube (Liat™) της IQuum, το οποίο επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να πραγματοποιεί ταχείες εξετάσεις μοριακής διαγνωστικής σε παρακλίνιες συνθήκες, κοντά στον ασθενή και με ελάχιστη εκπαίδευση.

Η πρώτη εξέταση που διατίθεται για χρήση με το σύστημα αφορά τον προσδιορισμό των ιών γρίπης Α/Β με την μεθοδογία  Liat™ Influenza A/B Assay στον  αναλυτή Liat™, έχοντας λάβει σήμανση CE και έγκριση FDA.

«Με την IQuum ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη σειρά προσφερόμενων προϊόντων μοριακής διαγνωστικής, με τεχνολογία αιχμής και προϊόντα που καλύπτουν την αγορά παρακλίνιων συστημάτων. Οι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη δυνατότητα ορθής διάγνωσης επί τόπου, η οποία θα επιτρέψει στους επαγγελματίες της υγείας να λαμβάνουν γρήγορα τεκμηριωμένες αποφάσεις θεραπείας σε ποικιλία συνθηκών», δήλωσε ο Ronald Diggelmann, COO της Roche Diagnostics.

Η αγοραπωλησία υπόκειται στους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αφού ολοκληρωθεί η εξαγορά, η IQuum θα ενσωματωθεί στη Roche Molecular Diagnostics.