Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί μία πιο άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση των τιμών, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κυρία Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι η Fed θα συνεχίσει για κάποιο χρόνο τις πολιτικές για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στη δεύτερη δημόσια ομιλία της μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Fed, η Τζάνετ Γέλεν απέφυγε να προβλέψει πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια από το σημερινό επίπεδό τους κοντά στο μηδέν. Τόνισε, όμως, ότι η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και από το πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα κινείται προς τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Οι σχετικά συγκρατημένες παρατηρήσεις της επικεφαλής της Fed στο Economic Club της Νέας Υόρκης έγιναν πιο έντονες όταν ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Μάρτιν Φελντστάιν τη ρώτησε, εάν θα επέτρεπε την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% για να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία.

«Με τον πληθωρισμό να τρέχει κοντά στο 1%, θεωρώ ότι τώρα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ότι ο πληθωρισμός θα κινείται χαμηλότερα από τον στόχο και θα πρέπει να ανησυχούμε για το πώς θα τον επαναφέρουμε στο 2%», δήλωσε η Γέλεν. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «φυσικά» να κάνει τελικά αυστηρότερη την πολιτική της για να αποφύγει μία μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «η υπέρβαση του στόχου… μπορεί να απαιτήσει μεγάλο κόστος για να αντιστραφεί».

Η Γέλεν σημείωσε ότι η Fed δεν είναι η μόνη που μάχεται για να αυξήσει (προς τον στόχο) τον πληθωρισμό, ώστε να αποτρέψει έναν οικονομικά διαβρωτικό αποπληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει μη συμβατικά μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ η Ιαπωνία έχει πέσει επί 15 έτη στο τέλμα του αποπληθωρισμού.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη μετά τις δηλώσεις της Γέλεν, τις οποίες οι επενδυτές θεώρησαν ότι υπογραμμίζουν την επιθυμία της Fed να δείξει υπομονή έως ότου η αμερικανική οικονομία αναρρώσει πλήρως.