Για μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων που καθόρισαν την τελευταία τριετία την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» πρόκειται για τουλάχιστον έξι υποθέσεις θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, καθώς θα κρίνουν κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόκειται για τα σημαντικότερα μέτρα περιστολής δαπανών, αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών, που ελήφθησαν την τελευταία τριετία και έχουν οδηγηθεί στο ΣτΕ, που καλείται να λάβει αποφάσεις περί της συνταγματικότητάς τους ή μη, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα καλύπτουν όλο το φάσμα, από περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι και διαρθρωτικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, κομβικής σημασίας θεωρούνται οι αποφάσεις για τη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, που έχουν ήδη συζητηθεί στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 10 Μαρτίου του 2014 και αναμένεται η έκδοσή τους.

Παράλληλα, κρίσιμη είναι η απόφαση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική υπόθεση ήδη έχει προσδιοριστεί και θα απασχολήσει την Ολομέλεια του ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, καθώς δικάσιμος έχει οριστεί για τις 9 Μαΐου.

Κρίσιμη είναι η ετυμηγορία του ΣτΕ για το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Δεκάδες είναι οι προσφυγές που πρόκειται να δικαστούν, ορισμένες έχουν ήδη εκδικαστεί, για συγκεκριμένες υποθέσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια κτήματα, οργανισμοί του Δημοσίου κ.ά.).

Παράλληλα, θα ληφθεί απόφαση για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας των συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα, όπως, για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις σχετικά με τη συλλογική διαπραγμάτευση ή τις τροποποιήσεις στον θεσμό της διαιτησίας. Πολλές προσφυγές ήδη έχουν εκδικαστεί για τα εν λόγω θέματα και αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με την «Κ» με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς, καθώς το σκεπτικό των δικαστών θεωρείται μείζονος σημασίας για το εύρος εφαρμογής της απόφασης, τη γενικότερη σημασία της και το δημοσιονομικό κόστος που τελικά θα παραχθεί για το Δημόσιο.

Τέλος, αναμένονται και άλλες αποφάσεις –οι πρώτες εκδόθηκαν ήδη– για το ευρύ φάσμα όσων έχουν πληγεί από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, πάντως, έκριναν συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα με σκεπτικό που στηρίχθηκε στην αξιολόγηση «των οικονομικών συνθηκών που έφεραν την Ελληνική Δημοκρατία σε κατάσταση αδυναμίας να εκπληρώνει εμπροθέσμως και στο ακέραιο όλες τις οικονομικής φύσεως υποχρεώσεις της, ήτοι προ του κινδύνου της στάσης πληρωμών και κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας...» (απόσπασμα από την απόφαση).

Σημειώνεται ότι σύντομα εκτιμάται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί και πάλι να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή.

Ο πρόεδρός του κ. Σωτήριος Ρίζος, μιλώντας σε ελληνογερμανικό νομικό συνέδριο, παρουσία ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και από τις δύο χώρες, εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς των δικαστών του ΣτΕ ενόψει των κυοφορούμενων κρίσιμων αποφάσεών του.

«Το Δικαστήριο θα πρέπει να προβεί σε δύσκολες και μοναδικές στην ιστορία του σταθμίσεις. Οι απαντήσεις ασφαλώς δεν είναι εύκολες», επεσήμανε, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό του σχετικά με το «αν το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει να περιορίζεται στην αποσπασματική κρίση της εκάστοτε βαθμίδας των νέων μέτρων ή θα αξιολογεί πλέον ως σύνολο τα αλληλοδιαδόχως λαμβανόμενα μέτρα επιβαρύνσεως των πολιτών και θα εκφέρει τη συνταγματική κρίση με βάση αυτό το “όλον”».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενόψει των αποφάσεων του ΣτΕ για θέματα μείζονος σημασίας και ουσιαστικά για τον κεντρικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί για το πού πρέπει να στραφεί η νομολογία του Δικαστηρίου.