Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Εξαιρετικά κομβικές είναι οι επόμενες ημέρες, αφού από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα δημοσιοποιηθούν τα πολυαναμενόμενα στοιχεία της Eurostat, αρχίζει μία κρίσιμη περίοδος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στον απόηχο της συμφωνίας με την τρόικα, της εξόδου στις αγορές και της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή αναμένεται να επισημοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και το ακριβές ύψος του, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσό έως και 3,4 δισ. ευρώ. Επόμενος σταθμός το Eurogroup της 5ης Μαΐου, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί κομβικό. Κι αυτό γιατί, στη συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει συζήτηση για το «αγκάθι» του ελληνικού χρέους, θα συνεχιστεί σε αυτό της 19ης Ιουνίου με λύση να αναμένεται έπειτα από μήνες.

Μέχρι τότε, όμως, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Αθήνα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αφού εκτός από τα 6,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν στα τέλη Απριλίου, εκκρεμούν δύο δόσεις του ενός δισ., που θα καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα η καθεμία.

Για την πρώτη υποδόση, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων από το 2015, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, τη μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών καθώς και νόμο για το υπαίθριο εμπόριο.

Προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης είναι η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και η θέσπιση νέου πλαισίου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Η νέα έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα να αναμένεται το Σεπτέμβριο, με τον επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, να δηλώνει στο Eurogroup της Αθήνας, πως ελπίζει να τελειώσει η όλη διαδικασία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και πως δεν επιθυμεί να βρίσκεται τα Χριστούγεννα στην Αθήνα.

«Kλειδί» όλων είναι το ζήτημα του χρέους. Το σενάριο του «κουρέματος» δεν βρίσκεται στο τραπέζι, με αυτό της ελάφρυνσης μέσω παράτασης της αποπληρωμής να αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων. Εκεί, ουσιαστικά θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα τερματίσει την εποχή του Μνημονίου, αν και η επιτήρηση θα είναι σε κάθε περίπτωση στενή...