Η Ιαπωνία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,45 τρισεκ. γεν (14,1 δισεκ. δολαρίων) τον Μάρτιο, τον 21ο μήνα που κατέγραψε έλλειμμα, λόγω κυρίως της μείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν και της αύξησης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα.

Οικονομολόγοι οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν κατά μέσον όρο ένα έλλειμμα ύψους 1,08 τρισεκ. γεν.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 6,38 τρισεκ. γεν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 18,1% στα 7,83 τρισεκ. γεν, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας σε μια προκαταρκτική έκθεσή του.

Η Ιαπωνία εισήγαγε περισσότερο πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω της πτώσης του γεν τον Μάρτιο, ανέφερε το υπουργείο. Η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος και η αύξηση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα έχουν αυξήσει σημαντικά τα κόστη των εισαγωγών για την ιαπωνική οικονομία.