Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Περισσότερες από 200.000 είναι οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για το κοινωνικό μέρισμα, από τη Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι που άνοιξε το σύστημα στο TAXIS μέχρι και σήμερα, Τρίτη του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ήδη έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 120.000. Από αυτές «έχουν απορριφθεί αρκετές», λένε σιβυλλικά πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει θέσει το στόχο: 600.000 οικογένειες θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θεωρείται προνοιακό επίδομα και δεν θα φορολογηθεί.

Το ζητούμενο είναι πώς, ποιοι, τί.

Ήδη και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έχει θέσει πολλούς περιορισμούς όσον αφορά στους δικαιούχους και έχει παραδεχτεί ότι πολλοί θα αδικηθούν, όπως οι άνεργοι και οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό που φιλοξενούνται από τους γονείς τους.

Σε ένα απλό παράδειγμα που τέθηκε σε έμπειρο φοροτεχνικό, μιας τετραμελούς οικογένειας με άνεργα παιδιά που όμως ζουν- αφού δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς-ακόμη στο πατρικό, η απάντηση ήταν: αν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12000 ευρώ το χρόνο, το δικαιούται η οικογένεια. Θα μοιραστούν, δηλαδή, 4 άνθρωποι τα 500 ευρώ.

Από την άλλη, από το περιβάλλον του υπουργείου διαρρέουν εξόφθαλμες περιπτώσεις, όπως εκείνη επίδοξου δικαιούχου ο οποίος υπέβαλε τη σχετική αίτηση, αν και διαθέτει ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.