Σωστή στρατηγική απόφαση χαρακτηρίζει την ένταξη της Σλοβενίας -πριν από περίπου δέκα χρόνια (την 1η Μαΐου 2004)- στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.

Παρά την οικονομική κρίση, η ένταξη της Σλοβενίας στην ΕΕ είχε πολλά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις της χώρας στις αγορές της ευρύτερης περιοχής, όμως η Σλοβενία "έζησε" και ορισμένες αρνητικές "στιγμές" απ' αυτή την εξέλιξη, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "STA".

Η απλούστευση των διαδικασιών πρόσβασης σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε θετικά αποτελέσματα για τη Σλοβενία, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (GZS) Σάμο Χρίμπαρ Μίλιτς.

Παρόμοια άποψη με τον κ. Μίλιτς για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (OZS), το οποίο -σε ανακοίνωσή του- επισημαίνει ότι, "...μ' αυτή την εξέλιξη (την ένταξη) κατέστη ευκολότερη η πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια και απλοποιήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό".

Ωστόσο, το OZS σημειώνει ότι "το επιμελητήριο παρατήρησε πως ορισμένες χώρες εξακολουθούν να είναι υπερβολικά προστατευτικές των αγορών τους όσον αφορά διασυνοριακές υπηρεσίες με πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για τους Σλοβένους επιχειρηματίες".

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξάνουν σταθερά από την ένταξη της Σλοβενίας στην Ένωση και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους τάση με ταχύτερο ρυθμό. Το 2004, η αξία των σλοβενικών εξαγωγών προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ διαμορφώθηκε σε 12,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 σχεδόν διπλασιάστηκε και ανήλθε σε 21,6 δισ. ευρώ.

Εξάλλου και οι εισαγωγές από τις χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφουν ανάλογη τάση. Το 2003, η αξία των εισαγωγών στη Σλοβενία ήταν στα 12,2 δισ. ευρώ, το 2004 στα 14,1 δισ. ευρώ και το 2013 στα 22,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβενίας, τα πρώτα δέκα χρόνια ως μέλος της "ευρωπαϊκής οικογένειας", μπορούν να χωριστούν σε δύο περιόδους: η πρώτη είναι η περίοδος 2004-2008, όταν η χώρα κατέγραφε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης (με ρεκόρ 7%, το 2007). Όμως, η θετική "τροχιά" διεκόπη εξαιτίας και της αύξησης -με ετήσιο ρυθμό 40%- των δανείων από τις τράπεζες, που οδήγησαν την πιστωτική αγορά σε μη βιώσιμες αναλογίες.

Οι τράπεζες, προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, έπρεπε να δανειστούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος να αυξηθεί από 20 δισ. ευρώ το 2005, σε 40 δισ. ευρώ το 2009 να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Τα πράγματα άρχισαν να στρέφονται προς το χειρότερο το 2009, όταν η Σλοβενία κατέγραψε συρρίκνωση 7,9% του ΑΕΠ, η οποία ακολουθήθηκε από δύο χρόνια μέτριας ανάπτυξης και άλλα δύο χρόνια συρρίκνωσης. Τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης καταγράφηκαν στο τέλος του 2013, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,1% (σε ετήσια βάση) κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Όμως, η οικονομική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το ποσοστό ανεργίας κινείται γύρω στο 10%, ενώ το εγγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας έχει ξεπεράσει το 14% και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στα επόμενα τρία χρόνια.