Διπλασιασμός των πωλήσεων οικιστικών ακινήτων στο κέντρο της Σόφιας καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με στοιχεία εταιρείας ακινήτων που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν -ποσοστό άνω του 30%- ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ το 20% των αγοραστών είναι επενδυτές.

Η τακτική απόκτησης κατοικιών που βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής επανέρχεται στο "προσκήνιο" το πρώτο τρίμηνο του 2014 και ξεπερνά το 10% όλων των πωλήσεων.

Οι αγοραστές ακινήτων υπό κατασκευή μπορούν να "κατηγοριοποιηθούν" σε δύο ομάδες -γονείς που αγοράζουν σπίτια για τα παιδιά τους και ιδιοκτήτες κατοικιών που αναζητούν μεγαλύτερο χώρο και κατά συνέπεια μεγαλύτερα σε έκταση ακίνητα.

Το μερίδιο των επενδυτών που αγοράζουν ακίνητα συνεχίζει να αυξάνει και αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του συνόλου των αγοραστών για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ένα σημάδι σταθεροποίησης της αγοράς είναι το αυξανόμενο μερίδιο των ακινήτων άνω των 100.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 7% του συνόλου των ακινήτων που πωλήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αναμένεται αύξηση της ζήτησης των ακινήτων και σταθεροποίηση των τιμών τους ερχόμενους μήνες.