Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής αρχής ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Αθήνα πηγαίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) έχοντας στα χέρια της το χαρτί του πλεονάσματος, το οποίο και θα χρησιμοποιήσει για να ανοίξει την συζήτηση για ένα πιθανό «κούρεμα» του χρέους.

Συγκεκριμένα σήμερα στο EuroWorking Group ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα θέσει τις βάσεις σε τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ στο ερχόμενο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 5ης Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρέμβει πολιτικά πια προκειμένου να ζητήσει από τους ομολόγους του την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 η οποία προέβλεπε ότι: 

«τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων και την παροχή βοήθειας για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο παρόν μνημόνιο, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα...».  

Την ίδια ώρα στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πιστοποιηθεί η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος (compliance rate) σε ποσοστό άνω του 90% ενώ θα δοθεί και το «πράσινο φως» για την δόση των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. 

Ωστόσο θα εκκρεμούν δύο δόσεις του ενός δισ., που θα καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα η καθεμία.

Για την πρώτη υποδόση, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων από το 2015, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, τη μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών καθώς και νόμο για το υπαίθριο εμπόριο.

Προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης είναι η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και η θέσπιση νέου πλαισίου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».