Οποιαδήποτε επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ευρείες αγορές περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Ο στόχος δεν είναι να υπερασπισθούμε την τρέχουσα πολιτική, αλλά μάλλον να αυξήσουμε με εύλογο τρόπο τον βαθμό της νομισματικής διευκόλυνσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία που έκανε σήμερα στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας: «Για να εκπληρώσει την αποστολή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευθεί – ομόφωνα – να χρησιμοποιήσει τόσο μη συμβατικά όσο και συμβατικά μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους μίας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 0,5% – το χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας –, ο κ. Ντράγκι έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει η βούληση για αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να είναι αντίστοιχες με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί να μη χρειασθεί να δράσει άμεσα, σημειώνει το Bloomberg, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του τρέχοντος μήνα που θα δημοσιοποιηθούν στις 30 Απριλίου δείξουν μία αύξηση του πληθωρισμού καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.