Περιορισμένη ανάκαμψη εμφανίζει σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3803 δολ. από το επίπεδο των 1,3819 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Ν.Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3820 δολ.

Πιέσεις προκάλεσε σήμερα στο ευρώ η διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στα λεγόμενα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, παρεμβαίνοντας στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Άμστερνταμ, διαβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να εφαρμόσει αντισυμβατικά μέτρα, στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι προβλέψεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στόχος των όποιων νέων παρεμβάσεων δεν είναι η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αλλά η διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας. Ενδεχόμενη περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ, συνεπάγεται σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση στον πληθωρισμό και ενδεχομένως απειλή για την ανάκαμψη. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε απαιτείται δράση πολιτικής για να διατηρηθεί η ισχύουσα νομισματική πολιτική. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η συναλλαγματική ισοτιμία είναι όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στην εκτίμηση της ΕΚΤ για την σταθερότητα των τιμών.

Θετικά επηρέασε επίσης το δολάριο η αύξηση που παρουσίασαν στις ΗΠΑ οι πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών, κατά 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 22 εκατ. ευρω, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 6,14% από 6,02% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,52% να διαμορφωθεί στο 4,62% από 4,5% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν ανοδικά. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο διαμορφώθηκε στο 0,611% από 0.606%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,521% από 0,516%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,437% από 0,432%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,337% από 0,332%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,261% από 0,253%.