current views are: 3

24 Απριλίου 2014
Δημοσίευση19:24

Και με παραχώρηση ακινήτων η αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς

Τροπολογίες που αφορούν την εκχώρηση ακινήτου στην εφορία ως αντίτιμο για το φόρο κληρονομίας, την απαλλαγή ανέργων από υπέρογκη φορολόγηση καθώς και για το συμψηφισμό ΦΠΑ κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Δημοσίευση 19:24’
αρθρο-newpost

Τροπολογίες που αφορούν την εκχώρηση ακινήτου στην εφορία ως αντίτιμο για το φόρο κληρονομίας, την απαλλαγή ανέργων από υπέρογκη φορολόγηση καθώς και για το συμψηφισμό ΦΠΑ κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τροπολογίες που αφορούν την εκχώρηση ακινήτου στην εφορία ως αντίτιμο για το φόρο κληρονομίας, την απαλλαγή ανέργων από υπέρογκη φορολόγηση καθώς και για το συμψηφισμό ΦΠΑ κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία να τον καταβάλουν με μετρητά, με μεταβίβαση ακινήτου. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό της υπό τροποποίηση διάταξης, που προβλέπει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά.

Το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.). Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Την ίδια ώρα άνεργοι και φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά την χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών,) ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, να τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων που προβλέπονται από το άρθρο αυτό και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου.

Για τη χρήση 2013 δεν θα εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οι διατάξεις των τεκμηρίων. «Η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα απαλλάσσονται από τα τεκμήρια του 2013 οι κάτοικοι εξωτερικού. «Η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ρυθμίζονται ζητήματα που ανέκυψαν σχετικά με το έτος πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που είχαν αγοραστεί μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ. Ο υπολογισμός της παλαιότητας των εν λόγω αυτοκινήτων για τις ανάγκες υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των αντικειμενικών δαπανών από το οικονομικό έτος 2104 και εξής θα γίνεται με βάση το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θα θεωρείται το έτος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά τη μεταβίβαση από τον ΟΔΔΥ μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το έτος πρώτης κυκλοφορίας δεν προκύπτει με κανέναν πρόσφορο τρόπο.

Τι προβλέπει η τροπολογία για το συμφηφισμό ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, μέτρο το οποίο έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί δεν θα μπορεί να εκπίπτει από τις αγορές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με στο νέο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες συναλλαγές:

– Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28.

– Εισαγωγές αγαθών

– Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

– Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών.

– Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

– Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

Στο νέο ειδικό καθεστώς μπορούν να υπαχθούν οι επιχειρήσεις μετά από αίτησή τους, ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί υπόχρεος ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή. Επιπλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς επιχείρηση ή επαγγελματίες πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.


σχετικα αρθρα