«Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά για τη χώρα μας, είναι εάν και με ποιο τρόπο θα μετεξελιχθεί το κοινωνικό κράτος για να καταστεί ικανό και βιώσιμο και να συμβάλει αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη».

Αυτό επισήμανε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με θέμα «Η κοινωνική διάσταση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του “Ευρώπη 2020”», o υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βιώνει την απειλή μιας μεγάλης ιστορικής παλινδρόμησης, η αλληλοτροφοδοτούμενη χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κρίση δεν αντιμετωπίστηκε από την αρχή ολιστικά και διαρθρωτικά, αλλά αποσπασματικά και συμπτωματικά», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου και σημείωσε ότι «σημαντικό τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Η οικονομική ανάκαμψη και η κοινωνική πρόοδος είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι «η προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης που άρχισε να διαφαίνεται, δεν αρκεί για την καταπολέμηση της ανεργίας» που χαρακτήρισε ως τον «μεγαλύτερο εφιάλτη». Τόνισε δε ότι «απαιτείται ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την απασχόληση με συντονισμό των πολιτικών όλων των υπουργείων, ώστε να αποφύγουμε την άνεργη ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά τους επόμενους μήνες και από το 2015 καθολικά, σημείωσε ότι θα συνδυαστεί με συμπληρωματικές παροχές, υποστηρικτές υπηρεσίες και υπηρεσίες εργασιακής ένταξης και θα διαμορφώσει ένα δίκτυ προστασίας των πολιτών που βρίσκονται εντός του φάσματος της ακραίας φτώχειας.

Σημείωσε επίσης, ότι κατά τη διαδικασία της απονομής του μερίσματος, σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, διαπιστώθηκαν αδυναμίες που οφείλονται στη δομή του φορολογικού συστήματος και της καταγραφής εισοδημάτων, όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας καθώς και σε φαινόμενα φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε ότι οι εμπειρίες από τη διαδικασία απονομής του μερίσματος θα αξιοποιηθούν για τον καλύτερο σχεδιασμό και στόχευση κατά την εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όσον αφορά το πρόβλημα των ανασφάλιστων ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων έχει διογκωθεί, η κυβέρνηση προχωρεί στην έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική και η νοσοκομειακή τους περίθαλψη.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι έως ότου υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία από πλευράς υπουργείου Εργασίας έχει κατατεθεί από τον Δεκέμβρη του 2013, με πρωτοβουλία του υπουργείου τα βιβλιάρια υγείας για όσους αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα εκδίδονται από τους δήμους.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε τέλος στα προγράμματα για τη στήριξη των αστέγων και των υπερηλίκων και των Ατόμων με Αναπηρία, ενώ τόνισε ότι πρόκειται σύντομα να κατατεθούν στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης.

«Στόχος μας», είπε, «δεν είναι η διαιώνιση των παροχών, αλλά η στήριξη και η διασφάλιση προϋποθέσεων για κάθε πολίτη ώστε να ζήσει στο μέλλον χωρίς εξάρτηση και προνοιακές προσφορές, αυτόνομος, ελεύθερος και κύριος του εαυτού του».

Πολυζωγόπουλος: Ανάγκη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στην ανάγκη της σταδιακής κατάργησης των έκτακτων μέτρων που έχουν αποδομήσει την κοινωνική προστασία και στην παροχή πόρων για την κοινωνική προστασία, εστίασε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα, «σηματοδοτούν την μετεξέλιξη του κραχ της ανεργίας σε κοινωνικό κραχ». Ο πρόεδρος της ΟΚΕ ανέφερε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες και να υπάρξει ανασχεδιασμός του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών δαπανών, διαφορετικά, όπως είπε, «θα οδηγηθούμε σε έντονες ανισότητες και διαχωρισμούς».

Την άποψη ότι η στρατηγική «Ευρώπη 2020», οδηγείται σε αποτυχία τουλάχιστον όσον αφορά το στόχο της μείωσης της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, διατύπωσε ο Στέφανο Παλμιέρι, πρόεδρος του «Ευρώπη 2020».

Ο κ. Παλμιέρι ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χάθηκαν στην Ευρώπη 6 εκατ. θέσεις εργασίας. Από τα 26,5 εκατ. ανέργων της Ευρώπης, προσέθεσε τα 5,5 εκατ. είναι νέοι και τα 12 εκατ. είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος.
«Οι ανισότητες αυξάνονται» τόνισε και προσέθεσε ότι «χάσαμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την εδαφική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης».

Ο κ. Παλμιέρι υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξουν κοινωνικές επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής αρωγής, της υγείας και της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και της επανεξέτασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της πράσινης βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής από το 15% επί του συνολικού ευρωπαϊκού προϊόντος - όπου βρίσκεται σήμερα - στο 20%.