«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις που έγιναν ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, τουλάχιστον 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον κωδικό φιλοξενίας αναγράφοντας και τον ΑΦΜ του προσώπου, φυσικού ή νομικού, που τους φιλοξενεί.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένα οτι η εκτεταμένη φιλοξενία υποκρύπτει και περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Προαναγγέλλουν ελέγχους προκειμένου να διερευνηθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων κυρίως από ενοίκια ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του μερίσματος.

Στη διαδικασία των ελέγχων, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, θα εμπλακεί και ο ΟΓΑ ο οποίος, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του μερίσματος, έχει το δικαίωμα να καλέσει τους φορολογούμενους που θα διεκδικήσουν το μέρισμα για να προσκομίσουν δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και θα βασιστούν σε «κριτήρια κινδύνου». Αρμόδιος για την έκδοση της απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα για να προστατευτεί η μυστικότητα των ελέγχων.

Προφανώς, η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και φανερώνει τις συνέπειες της κρίσης, καθώς χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων ή φίλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χιλιάδες άνεργοι ηλικίας ακόμη και άνω των 30-40 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους αδυνατώντας να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, ενώ χιλιάδες ηλικιωμένοι ζουν με συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να απολαμβάνουν τη φροντίδα τους.