Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωργάτζη, έδωσε εντολή για αντιπαραβολή των τραπεζικών πράξεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προς τη Βουλή σε σχέση με τις εκροές καταθέσεων κατά τον Μάρτιο του 2013, που ήταν κλειστές οι τράπεζες, εξαιτίας της απόφασης του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. 

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η αντιπαραβολή θα αρχίσει σήμερα.
Εξήγησε ότι κατά την κλειστή περίοδο, δηλαδή, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συνεδρίασης του Eurogroup για το ζήτημα της Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα έδινε επιλεκτικές εξουσιοδοτήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυβερνητικές υπηρεσίες και ανθρωπιστικούς λόγους. Είπε, επίσης, ότι η διαδικασία γινόταν σε συνεννόηση με την τρόικα. 

Στόχος, είπε, είναι να διαπιστωθεί, αν στον κατάλογο που είχαν αποστείλει πέρσι οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή περιλαμβάνονται εκροές καταθέσεων, που δεν έγιναν μετά από σχετική έγκριση της ΚΤ. 

Η κ. Στυλιανού σημείωσε ότι από τον Απρίλιο του 2013 ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είχε ζητήσει κατάλογο με στοιχεία σε σχέση με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την περίοδο από 18 Μαρτίου 2012 μέχρι 27 Μαρτίου 2013, απέσυραν χρήματα πέραν του ποσού των 100 χιλ. ευρώ από καταθέσεις σε τράπεζες, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων και θυγατρικών τους στο εξωτερικό. 

Για τις εκροές, που έγιναν με άδεια της ΚΤ, η κ. Στυλιανού δεν διευκρίνισε αν σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε το «κούρεμα» πριν γίνουν οι εγκριθείσες εκταμιεύσεις. 

Σε ερώτηση, κατά πόσο στη λίστα που έχει δοθεί στην Βουλή περιλαμβάνονται και αυτές οι εξαιρέσεις, η εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤ εξήγησε ότι αυτό που ζήτησε η Βουλή από την ΚΤ, ήταν κατάλογος πράξεων, τον οποίο είχαν αποστείλει μόνο οι τράπεζες (Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου). Τα στοιχεία των πράξεων αυτών αφορούσαν μόνο την κλειστή περίοδο.
Η κ. Στυλιανού διευκρίνισε ότι η διαδικασία της ετοιμασίας του σχετικού καταλόγου από την ΚΤ ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «παντελώς αβάσιμο» δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» σύμφωνα με το οποίο εταιρεία η οποία εκπροσωπείται από το δικηγορικό του γραφείο, φέρεται να απέσυρε 22,4 εκατομμύρια δολάρια παραμονές του Eurogroup, γλιτώνοντας το «κούρεμα». 

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για «ανεύθυνους ισχυρισμούς» οι οποίοι πλήττουν καίρια και αναίτια τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανόρθωση της οικονομίας από την ολική καταστροφή, στην οποία, υποστηρίζει, την έχει οδηγήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει πως «χωρίς να θεωρεί τον εαυτό του υπόλογο για οτιδήποτε, επιθυμεί να διευκρινίσει ότι πρόκειται για συνήθη δραστηριότητα όλων των δικηγορικών γραφείων που εξυπηρετούν ξένες εταιρείες».
Προσθέτει ότι «δεν υπήρξε απολύτως καμία, ασυνήθης διακίνηση χρημάτων πριν από την απόφαση για το κούρεμα προς όφελος οποιασδήποτε εταιρείας, που εξυπηρετείται από το πρώην γραφείο του». 

Στο μεταξύ η Νομική Υπηρεσία δεν θα δώσει στη δημοσιότητα οποιαδήποτε στοιχεία αναφορικά με τη χρηματοδότηση κομμάτων από την εταιρεία Focus, πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών, οπότε θα υπάρξει πλήρης και πραγματική εικόνα επί του θέματος, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. 

Ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι από την ενημέρωση, της οποίας έτυχε και από τα στοιχεία που διαθέτει, διαφαίνεται ότι οι έρευνες των ανακριτικών Αρχών δεν έχουν επεκταθεί πέρα από κάποιο σημείο, με αποτέλεσμα, η όποια πληροφόρηση ως προς διαδρομές χρημάτων από την προαναφερθείσα εταιρεία, να είναι ελλιπής και ενδεχομένως ατελέσφορη. 

Για τον λόγο αυτόν, καταλήγει, δόθηκαν οδηγίες στις ανακριτικές Αρχές να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τις έρευνες για το θέμα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστούν περαιτέρω στοιχεία.