Η Σλοβακία και η Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει μια περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτό θα είναι λιγότερο απ' όσο έλπιζε το Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί σε περίπτωση που η Ρωσία πάψει να του πωλεί αέριο.

Η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού αερίου πέραν της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον η Gazprom αύξησε την τιμή του αερίου που πουλά στην Ουκρανία, την οποία το Κίεβο αρνείται να πληρώσει.

Βάσει της συμφωνίας, η Σλοβακία θα προχωρήσει σε τεχνικές επιδιορθώσεις σε έναν παλιό αγωγό που δεν χρησιμοποιείται, ώστε να στέλνει στην Ουκρανία περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από το φθινόπωρο.

Μια εναλλακτική προβλέπει την αποστολή αρχικά μικρότερων ποσοτήτων αρχικά προτού φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουκρανία –που καταναλώνει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο– πίεζε για την υιοθέτηση μιας άλλης τεχνικής λύσης που θα της επιτρέψει να λάβει μεγαλύτερες ποσότητες, όμως η Σλοβακία αρνήθηκε καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το συμβόλαιό της με τη Gazprom.