Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη Σερβία στις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε ως προτεραιότητα το κράτος δικαίου.

Η Σερβία θα είναι η πρώτη σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, που την επόμενη χρονιά θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν το κράτος δικαίου κι αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι θέλουμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα και σε αυτό αναμένουμε τη βοήθεια της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε κοινή συνέντευξη με την κ. Άστον, η οποία επισκέπτεται το Βελιγράδι για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία, υπογράμμισε ότι συζήτησαν για τη συνέχιση της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, τα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων και για το άνοιγμα τον επόμενο χρόνο, των πιο δύσκολων διαπραγματευτικών κεφαλαίων που αφορούν το κράτος δικαίου.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι είναι μεγάλη τιμή και ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα για τη Σερβία η επίσκεψη της Κάθριν Άστον στο Βελιγράδι, μία μέρα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Στόχος της Σερβίας, σύμφωνα με τον κ. Βούτσις, είναι έως το τέλος του 2018 να κλείσει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, ώστε το 2020 να γίνει μέλος της ΕΕ και η κ. Άστον απάντησε ότι δεν αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά του και ότι με ικανοποίηση θα παρακολουθεί την υλοποίηση του στόχου.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι "η Κάθριν Άστον περισσότερο από πολλούς άλλους στην ΕΕ ήθελε να ακούσει τις σερβικές θέσεις, παρατηρήσεις και ανάγκες".

"Και σήμερα συζητήσαμε για σημαντικά θέματα, η συνάντησή μας δεν είχε γραφειοκρατικό χαρακτήρα" πρόσθεσε.