current views are: 1

30 Απριλίου 2014
Δημοσίευση09:54

Ισπανία: Ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 6ετίας, ενώ ο πληθωρισμός της επιταχύνθηκε

Δημοσίευση 09:54’
αρθρο-newpost

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 6ετίας, ενώ ο πληθωρισμός της επιταχύνθηκε

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 6ετίας, ενώ ο πληθωρισμός της επιταχύνθηκε. Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας αποκτά δυναμική μετά από χρόνια ύφεσης, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. 

Το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση που κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% που είναι υψηλότερος του αναμενόμενου και ο μεγαλύτερος της τελευταίας 3ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. 

Ο εναρμονισμένος με βάση τους δείκτες της ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε, εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο 0,3% μετά τη μείωσή του κατά 0,2% τον Μάρτιο. Ενώ το ΑΕΠ και οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη, ωστόσο, η ασθενής εγχώρια ζήτηση συνέχισε να βαρύνει στις ελπίδες για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο. 

Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Επρόκειτο για τη δεύτερη ύφεση από το 2008, όταν το σπάσιμο της “φούσκας” των ακινήτων παρέλυσε την οικονομία της.


σχετικα αρθρα