Την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων στη Σερβία στα επόμενα τέσσερα χρόνια προτίθεται να υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ιδρύματος στο Βελιγράδι, Ματέο Πατρόνε.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής θα βρεθούν οι διαρθρωτικές βελτιώσεις στη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ενεργειακού τομέα και των υποδομών, μέσω της ενθάρρυνσης μίας μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα έργα, διευκρίνισε ο κ. Πατρόνε, παρουσιάζοντας χθες στα μέλη του Γαλλο-σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου την προσφάτως υιοθετημένη στρατηγική της EBRD, για την περίοδο 2014-2018.

Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα και την ενίσχυση των υπηρεσιών χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης η EBRD θα συνεργαστεί με τις σερβικές Αρχές, καθώς και με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, προσφέροντας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν 20 εταιρείες από τους τομείς των υποδομών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Εκπρόσωποι γαλλικών εταιρειών, όπως οι Lafarge, Sladara Maltinex, Louis Berger, Sade/Veolia Water, Societe Generale και άλλων εταιρειών- μελών του Γαλλο-σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως οι PricewaterhouseCoopers, Elektrovat, Mellon Group εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έργα Σύμπραξης Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα σε σερβικούς Δήμους.

Μεταξύ των θεμάτων που αναδείχθηκαν ήταν το ζήτημα των εγγυήσεων στη διαπίστωση μεγάλων έργων υποδομών, η δανειακή χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υποστήριξη του γεωργικού τομέα, όπως και των διαπιστωμένων προοπτικών για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων σερβικών δημόσιων επιχειρήσεων.