Επιβράδυνε αισθητά η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς ο σκληρότερος χειμώνας των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ οδήγησε σε βουτιά την οικονομική δραστηριότητα.

Το αμερικανικό ΑΕΠ εμφάνισε οριακή ανάπτυξη 0,1% από 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2012. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες - η ατμομηχανή της οικονομίας- σημείωσαν άνοδο 3% έπειτα από αύξηση 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες δαπάνες στον κλάδο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και στην υγειονομική περίθαλψη, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό υποχώρησαν 5,5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα πέντε ετών. Οι επενδύσεις σε κατασκευές κατοικιών υποχώρησαν 5,7% συμπληρώνοντας δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα. 

Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές υποχώρησαν 7,6%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση 1,4%. Η πτώση των εξαγωγών ήταν η μεγαλύτερη από την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση. 

Ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό – διαμορφώθηκε στο 1,4% το πρώτο τρίμηνο, ενώ χωρίς να περιλαμβάνεται η ενέργεια και τα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 1,3%, παραμένοντας χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% της Fed. 

TAGS