Οι εμπορικές και οικονομικές επαφές μεταξύ Κροατίας και Βουλγαρίας είναι σε χαμηλά επίπεδα και πρέπει να αναπτυχθούν για την ευημερία των δύο χωρών, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επικεφαλής βουλγαρικής αντιπροσωπείας επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ.

Παρουσία των πρωθυπουργών της Κροατίας και της Βουλγαρίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και Πλάμεν Ορεσάρσκι υπογράφηκαν δύο διμερείς συμφωνίες, πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του κροατικού υπουργείου Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού και του βουλγαρικού υπουργείου Παιδείας και Επιστημών και πρόγραμμα συνεργασίας των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών.

Ο κ. Ορεσάρκσι δήλωσε ότι η σύνδεση φέτος το καλοκαίρι Σόφιας- Ζάγκρεμπ με απευθείας αεροπορικές πτήσεις είναι ένα βήμα προς την αναγκαία αναβάθμιση των βουλγαρο-κροατικών οικονομικών επαφών.

Ο κ. Μιλάνοβιτς διευκρίνισε ότι η αεροπορική εταιρεία που θα εκτελεί τα δρομολόγια, είναι η Dalmatian Air, μία μικρή ιδιωτική επιχείρηση και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τουριστικές χώρες κι ότι υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας στη σφαίρα αυτή.

"Τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στην οικονομική συνεργασία. Είμαστε κράτη-μέλη της ΕΕ και είμαστε μαζί σε μία ενιαία αγορά, που έχει πολύ αυστηρά και ακριβή κριτήρια για όλους. Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών δεν είναι ικανοποιητικός επειδή οι χώρες μας δεν είναι αναπτυγμένες και πλούσιες αρκετά, κι αν παραμείνει έτσι για τα επόμενα 20 χρόνια, το λάθος θα είναι μόνον δικό μας" τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Κροάτη ομόλογό του συμφώνησαν να στηρίξουν την ένταξη των υπόλοιπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

"Δεν θα αφήσουμε αυτή την περιοχή που είναι σημαντική και για τις δύο χώρες, να φύγει εκτός του ενδιαφέροντος των παλιών μελών της ΕΕ. Δίνω μεγάλη έμφαση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία δεν πρέπει -τουλάχιστον δεν θα το επιτρέψουμε- να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος μόνον στενών γραφειοκρατικών κύκλων στις Βρυξέλλες. Ως αρχηγοί κρατών των δυτικών Βαλκανίων επίσης, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως η Σερβία, πρέπει να προχωρήσει προς την ΕΕ και τα κριτήρια πρέπει να είναι σαφή, αλλά ειδικά, επειδή η Βοσνία, δυστυχώς, είναι ένα ειδικό κράτος" σημείωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο κ. Ορεσάρσκι είπε ακόμη ότι με τον κ. Μιλάνοβιτς συμφώνησαν ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι πιθανός κίνδυνος για την περιοχή και εξέφρασαν την ελπίδα ότι διπλωματική λύση είναι η καλύτερη επιλογή για όλους.

Εκπρόσωποι της Κροατικής Υπηρεσίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων (HAMAG INVEST) και της Υπηρεσίας Προώθησης Βουλγαρικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στη διάρκεια Βουλγαρικού - Κροατικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Ο κ. Ορεσάρσκι, ο οποίος έλαβε μέρος στις εργασίες του Φόρουμ, είπε ότι η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ δημιουργεί νέες ευκαιρίες και καλύτερες προϋποθέσεις για εμπορικές ανταλλαγές και οικονομική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία διατηρεί μακροοικονομική και νομισματική σταθερότητα, που είναι η βάση για την κυβερνητική πολιτική, έχει ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και δημόσια χρέη στην ΕΕ.