Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη το διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής. Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ουκρανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους στην εφαρμογή του δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Στο μέτωπο της εφαρμογής, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, που μπορούμε προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου.

«Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διμερής διεθνή υποστήριξη και η συνεργασία όλων των μερών, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να ενισχυθεί η θέση της οικονομίας της Ουκρανίας», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Η Ουκρανία, η οποία είναι στη μέση μιας σοβαρής εσωτερικής πολιτικής κρίσης που απειλεί με διαμελισμό τη χώρα, έλαβε την Τετάρτη ένα πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο να βοηθηθεί η παραπαίουσα οικονομίας, και το οποίο θα ξεκλειδώσει ένα επιπλέον πακέτο διεθνούς βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.