Σκληρές περικοπές, αύξηση φόρων και κατάργηση υπηρεσιών που αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους εισηγείται στην αυστραλιανή κυβέρνηση η Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (National Commission of Audit).

Συνολικά, η εν λόγω Επιτροπή έκανε στην κυβέρνηση 86 εισηγήσεις για λήψη άμεσων και μακροχρόνιων μέτρων με στόχο την εξάλειψη των ελλειμμάτων. Τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα σκληρά και έχουν αναστατώσει πολλά στρώματα της αυστραλιανής κοινωνίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διευκρινίσει πως πρόκειται απλώς για εισηγήσεις και όχι για αποφάσεις.

Όπως τονίζουν αναλυτές, πολλές από τις εισηγήσεις αυτές δεν πρόκειται να υιοθετηθούν, αλλά θα τις «αξιοποιήσει» η κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ για να προωθήσει άλλα λιγότερο επώδυνα μέτρα μετά την «τρομοκράτηση» της κοινής γνώμης, ελπίζοντας ότι θα γίνουν αποδεκτά από το εκλογικό σώμα.

Η αρχή της επιβολής μέτρων με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων θα γίνει με την κατάθεση του προϋπολογισμού σε λίγες μέρες.

Ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, κάλεσε τους πολίτες «στα όπλα» για να περιοριστούν τα ελλείμματα. Ένα από τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι η επιβολή ειδικού «χαρατσιού» στους υψηλόμισθους και συγκεκριμένα σε άτομα με ετήσιο μισθό άνω των 80.000 δολαρίων.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγω για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης (ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι) και γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα αυτά.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, οι Αυστραλοί θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο (να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια), να πληρώνουν περισσότερους φόρους, να παίρνουν το εφάπαξ τους σε μεγαλύτερη ηλικία και να πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη αλλά και την μόρφωσή τους στα πανεπιστήμια.

Αν υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 70 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία.