Ο μεγαλύτερος βρετανικός κρατικός τραπεζικός όμιλος Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε τριπλάσια κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, προκαλώντας την εκτόξευση της μετοχής της, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Τα καθαρά κέρδη της RBS αυξήθηκαν στις 1,2 δισ. στερλίνες (2 δισ. δολάρια) από 393 εκατομμύρια στερλίνες στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και πολύ πάνω από τα 200 εκατ. στερλίνες που ήταν η μέση εκτίμηση οκτώ αναλυτών που παρακολουθούν την τράπεζα. Οι ζημιές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια συρρικνώθηκαν σε 362 εκατ. στερλίνες από 1,03 δισ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο, χάρη στη συμβολή της ιρλανδικής της τράπεζας Ulster και των βρετανικών της μονάδων επιχειρηματικής τραπεζικής, αναφέρει σε δήλωσή της η RBS.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ρος Μακ Ίβαν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, διαμορφώνει μία εσωτερική «κακή τράπεζα», συγχωνεύοντας διευθύνσεις και περιορίζοντας την επενδυτική τράπεζα, καθώς η RBS κατέγραψε το 2013 τις μεγαλύτερες ετήσιες ζημιές της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η τιμή της μετοχής της RBS - που έως σήμερα είχε τη χειρότερη επίδοση από τις πέντε μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες - αυξήθηκε 11,6%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη της για περισσότερο από 2,5 έτη. Η βρετανική κυβέρνηση κατέχει το 80% των μετοχών της RBS και η τιμή της μετοχής της τράπεζας βρίσκεται ακόμη κάτω από το επίπεδο των 407 πενών, στο οποίο ο Βρετανός φορολογούμενος δεν θα έχει ζημία.

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε και να εξετάσουμε αρκετά θέματα από το παρελθόν. Το κόστος αναδιάρθρωσης θα είναι πιθανότατα σημαντικά υψηλότερο στο υπόλοιπο διάστημα του έτους», δήλωσε ο κ. Μακ Ίβαν. Η Ulster Bank επέστρεψε σε λειτουργικά κέρδη ύψους 17 εκατ. στερλινών στο πρώτο τρίμηνο από ζημίες 164 εκατ. στερλινών στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αποκλιμάκωση των ζημιών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια συνέβαλε στη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες στις 47 εκατ. στερλίνες από 240 εκατ. στερλίνες.

TAGS