Πρόσβαση σε κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει η Σερβία, για την υποστήριξη της υλοποίησης των 100 στρατηγικά σημαντικότερων έργων, κατά τα επόμενα επτά χρόνια.

Η λίστα των έργων αυτών καταρτίζεται από μία ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του μηνιαίου περιοδικού “Nova ekonomija”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Ρουγκέρο Ταμπόσι, το συνολικό ποσό των προς διάθεση κονδυλίων από τον IPA απέχει πολύ από το να είναι επαρκές για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι και σταθμοί παραγωγής ενέργειας, όμως δύναται να ενισχύσει την προσέλκυση κονδυλίων από διεθνή χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

O επικεφαλής της λειτουργίας της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάρτιν Κερν διευκρίνισε ότι η νέα μέθοδος των συγκοινωνούντων επενδυτικών καναλιών αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των έργων, η υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε, αλλά για κάποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκε. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε εμπόδια που αποτρέπουν την ολοκλήρωση των έργων και ζητήματα που σχετίζονται πιο συχνά με το νομικό πλαίσιο και τη δημόσια συγχρηματοδότηση. Προβλήματα κατά περιπτώσεις εμφανίζονται και στη συνεργασία μεταξύ φορέων, είτε επειδή οι αρμοδιότητές τους δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένες, είτε επειδή κάποιοι επιτελούν το έργο τους και άλλοι όχι.