Σε ολοήμερη συνεδρίαση η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής θα συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη την από 1200 σελίδες έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας , τον Μάρτιο του 2013, που οδήγησε στο μνημόνιο και στο «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και κεφάλαιο για τις εκροές την «κλειστή» περίοδο του περασμένου Μαρτίου, χωρίς όμως να καταγράφονται ονόματα, αφού οι σχετικοί κατάλογοι τυγχάνουν διερεύνησης από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, γίνεται αναφορά για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων, κομμάτων, και ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης για την οικονομική τραγωδία, «πρέπει να δουλέψει το σύστημα της δικαιοσύνης».

Είπε επίσης ότι έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά η απονομή δικαιοσύνης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν στοιχεία.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι «κάποιοι τραπεζίτες θα έπρεπε ήδη να είχαν ανακριθεί και να είχαν λογοδοτήσει».

Υπουργός Οικονομικών ήταν τότε ο κ. Κίκης Καζαμίας και ο κύριος Συλλούρης διερωτήθηκε, αν οι λόγοι της παραίτησής του είχαν σχέση και με το θέμα αυτό, δηλαδή, επειδή δεν έγιναν κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν.

Ο κύριος Συλλούρης αναφέρθηκε στην περίοδο της έγκρισης 1,8 δισεκατομμυρίων για στήριξη της Λαϊκής, που αύξησε τον ELA σε έξι δισεκατομμύρια σε 42 ημέρες.

Εκανε επίσης λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, προκειμένου να εγκρίνει το ποσό αυτό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας απάντησε ότι οι επικρίσεις για τη στάση της Κύπρου στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έγιναν πέντε μήνες ύστερα από την απόφαση.

Ανέφερε ακόμα ότι οι επικριτές του Δημήτρη Χριστόφια θα τον κατηγορούσαν περισσότερο, εάν δεν αποδεχόταν.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης, είπε ο κύριος Καζαμίας, τόνιζαν ότι, αν δεν γινόταν αποδεκτό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε την επόμενη».

Για τους λόγους της παραίτησής του ο κύριος Καζαμίας είπε ότι ήταν καθαρά προσωπικοί και αφορούσαν θέματα υγείας.

Το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών θεωρεί ότι μια αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων «οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μια μικρή ομάδα ηγετικών στελεχών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, με πράξεις, ή παραλείψεις, συνεπικουρούμενη από πλημμελή εποπτεία σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και κατέστησαν αναγκαία την αναζήτηση εξωτερικού δανεισμού, με ιδιαίτερα επαχθείς όρους για τον κυπριακό λαό».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών «συμβάλλει σημαντικά στον καταλογισμό ευθυνών για την οικονομική κρίση. Θα πρέπει, πρόσθεσε να αξιοποιηθεί άμεσα από τη Νομική Υπηρεσία, «ώστε να φτάσουμε, επιτέλους, σε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά: την τιμωρία των ενόχων».

Τί αναφέρει η έκθεση

Η Επιτροπή εισηγείται λεπτομερή έλεγχο για να βρεθούν οι συναλλαγές, για τις οποίες είναι πολύ εμφανές ότι υπήρξε εσωτερική προνομιακή πληροφόρηση.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα στην πλειονότητα τους δεν τηρούσαν απολύτως και σε όλες τις περιπτώσεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία και ειδικά αυτήν για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Επιτροπή Θεσμών διαπιστώνει ότι οι τράπεζες παραπλάνησαν το κοινό, αφού με βάση τις οδηγίες της ΕΕ μπορούσαν μονομερώς να μην καταβάλουν τόκους και να μετατρέψουν τα αξιόγραφα σε μετοχές, γεγονός που οι επενδυτές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνώριζαν. Συναφώς γίνεται έκκληση στις αρχές για επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων αξιογράφων, "ώστε να αποζημιωθούν οι εξαπατηθέντες.

Σε σχέση με το διατραπεζικό δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας η Επιτροπή εξάγει το συμπέρασμα, αναφέρεται στην έκθεση, ότι διαχρονικά υπήρξε εκ μέρους της διοίκησης της μια στρατηγική «φορτώματος» διατραπεζικού χρέους της τράπεζας στην Κύπρο και αντιστρόφως ανάλογα «ξεφορτώματος» διατραπεζικού χρέους της τράπεζας από τον ελλαδικό χώρο.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι η υπερφόρτωση αυτή του χρέους στην Κύπρο ανάγκασε τη διοίκηση να προβεί σε περαιτέρω δανεισμό και σε ταυτόχρονη άντληση έκτακτης ρευστότητας και μεταφορά του ενδεχομένως στον ελλαδικό χώρο για μείωση του διατραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα. «Αυτό όμως, κατά την άποψη της Επιτροπής, και σε συνδυασμό με την απώλεια των καταθέσεων υπήρξε και ο βασικότερος λόγος της συνεχούς αύξησης του ELA, που επέφερε όλες τις δραματικές συνέπειες και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο», σημειώνεται στην έκθεση.