current views are: 1

5 Μαΐου 2014
Δημοσίευση14:07

Μίχαλος: Οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα τώρα

Τις βασικές παραμέτρους που διευρύνουν τις ενεργειακές προοπτικές για την Ελλάδα και την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, εξέθεσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος

Δημοσίευση 14:07’
αρθρο-newpost

Τις βασικές παραμέτρους που διευρύνουν τις ενεργειακές προοπτικές για την Ελλάδα και την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, εξέθεσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος

Τις βασικές παραμέτρους που διευρύνουν τις ενεργειακές προοπτικές για την Ελλάδα και την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, εξέθεσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, καταθέτοντας μία ελληνική «ρεαλιστική και προσιτή» πρόταση για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ στο συνέδριο του Economist για τις σχέσεις της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο.

«Η Ελλάδα» είπε ο κ. Μίχαλος «άλλαξε δραστικά και είναι σήμερα ένας από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στον κόσμο» καθώς «οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στην πρώτη θέση το 2012 και 2013, εφαρμόζονται με συνέπεια και επιμονή», υπογραμμίζοντας ότι «ο σωστός χρόνος για τους διεθνείς επενδυτές να κοιτάξουν προς την Ελλάδα είναι τώρα».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες με επενδυτές του αραβικού κόσμου, εξήγησε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις αραβικές χώρες για την Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της Saudi Aramco, η οποία το 1996, απέκτησε το 50% των μεγάλων διυλιστηρίων στην Ελλάδα, ακολούθησε η Qatar Petroleum International, που επένδυσε στην Ελλάδα το 2013 και κατέχει σήμερα το 25% των πλέον αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ενώ η στρατηγική συμμαχία της με την Τέρνα Ενεργειακή περιλαμβάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Απτή απόδειξη της αύξησης του ενδιαφέροντος του αραβικού κόσμου στα ενεργειακά και όχι μόνο, είναι οι δύο σημαντικές συμφωνίες που θα ανακοινωθούν αύριο, όπως είπε ο γγ ΔΟΣ του υπΕξ, στο πλαίσιο των εργασιών της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Η πρώτη θα δώσει νέα ώθηση στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των αραβικών χωρών και η δεύτερη, μεταξύ της Lamda Development από την Ελλάδα και της Al Maabar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια- θα αφορά την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Αθήνα.

Ειδικότερα για τα ενεργειακά, ο κ. Μίχαλος τόνισε τη νέα επιτακτική ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, που επιβάλει η κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι, μετά τον αγωγό Transadriatic Pipeline (TAP) που σηματοδότησε την μεγάλη καμπή για τη χώρα, η Ελλάδα είναι τώρα στον προγραμματισμό για ένα ευρύτερο όραμα, την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Η ελληνική πρόταση -όπως εξήγησε- αφορά έναν κάθετο διάδρομο, που θα συνδέει Νότια και Βόρεια Ευρώπη με μια ροή διπλής κατεύθυνσης, από τη Ρεβυθούσα στον Πειραιά και από εκεί, βόρεια προς την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Ένα δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο θα συνδέεται με τα εθνικά δίκτυα που θα τροφοδοτούνται από τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τα ανατολικά προς τα δυτικά, όπως ο TAP, καθώς, ενδεχομένως και από τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Πρόκειται -όπως είπε ο κ. Μίχαλος- για ένα ρεαλιστικό σενάριο, επειδή είναι προσιτό και δεν απαιτεί μία τεράστια και χρονοβόρα νέα επένδυση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις αραβικές χώρες, μεταξύ άλλων πηγών, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο συνδυασμός του κάθετου διαδρόμου με τον TAP και τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια για την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Σε αυτήν την εικόνα -πρόσθεσε ο γγ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ- πρέπει να προστεθούν και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ και τη Κύπρο.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε επίσης, στις μεταφορές του διεθνούς εμπορίου αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με πλοίο, και την επιβλητική παρουσία σε δεξαμενόπλοια των Ελλήνων πλοιοκτητών, αναφέροντας το παράδειγμα συνεργασίας της ναυτιλιακής Nakilat -που κατά 50% ανήκει στο κράτος του Κατάρ- με την ελληνική Maran Maritime και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιό της σε πλοία LNG.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μίχαλος θα έχει συναντήσεις με τον Τυνήσιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, Νουρεντίν Ζερκί (Noureddine Zekri) και τον υπουργό Επενδύσεων του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαΐλ (Mustafa Osman Ismail).


σχετικα αρθρα