Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3883 δολ. από το επίπεδο των 1,3864 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Ν.Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3874 δολ.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο για τα επόμενα δύο χρόνια συνέβαλαν στην ενίσχυση του ευρώ. Συγκεκριμένα οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν κατέβασαν τον πήχη του πληθωρισμού, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του περασμένου Φεβρουαρίου, στο 0,8% για φέτος και στο 1,2% για το 2015. Ταυτοχρόνως η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 1,7% για φέτος σε σύγκριση με το 1,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη. Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Νομισματικής Πολιτικής Sim Kallas δήλωσε σήμερα ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας προέρχεται πλέον μόνο από το εξωτερικό, και ειδικότερα από την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής εξάρτησης πολλών μελών της Ε.Ε από τη Ρωσία.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι πιθανόν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, να ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει ενδεχομένως και αυτή την Πέμπτη, τη λήψη "αντισυμβατικών μέτρων". Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, και τα πιθανά μέτρα, αφορούν στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο, και στην αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 6,15%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,45% να διαμορφωθεί στο 4,70% από 4,68% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο διαμορφώθηκε στο 0,613% από 0,612%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,522%, το εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,437%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,336%. Τέλος, το μήνα το επιτόκιο παρέμεινε στο 0,258%.