Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «πετυχημένη» την έκδοση του ευρωπαϊκού ομολόγου, του πρώτου μετά το 2010, και δήλωσε ότι «αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με την έγκαιρη προετοιμασία της επανόδου της Κύπρου στις αγορές, αλλά και με την ανάγκη διαχείρισης και καλύτερης διάρθρωσης του δημοσίου χρέους».

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ένα σημαντικό μέρος του υφιστάμενου χρέους έχει υψηλό κόστος και βραχυπρόθεσμη διάρκεια κι αυτό για παράδειγμα ισχύει στην περίπτωση του ομολόγου που είχε εκδοθεί προς τη Λαϊκή Τράπεζα το 2012.

«Το συγκεκριμένο ομόλογο ύψους σήμερα 2 περίπου δισ. ευρώ, έχει ημερομηνία αποπληρωμής το 2017 και δεν περιλαμβάνεται στο χρηματοδοτικό προγραμματισμό της τρόικας», αναφέρει. Συνολικά οι λήξεις χρέους τους πρώτους 18 μήνες μετά τη ολοκλήρωση του προγράμματος ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, με την έγκαιρη άντληση συμπληρωματικού δανεισμού η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να διαχειριστεί και σταδιακά να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης.

Πρέπει να σημειωθεί, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, πως μέσα από την πολιτική διαχείρισης δημοσίου χρέους που εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο έχει επιτευχθεί τόσο η μείωση του μέσου κόστους δανεισμού όσο και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με σημαντικότατο όφελος για τα δημόσια οικονομικά.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το θέμα του ομολόγου ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα και λήγει το 2014 με ετήσια ανανέωση μέχρι το 2017. «Είναι σημαντικό να υπάρξει προσεκτική μελέτη σε σχέση με το συγκεκριμένο ομόλογο αφού θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μόλις ουσιαστικά εξέλθουμε από το Μνημόνιο, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οποιαδήποτε αυξομείωση στην αξία του ομολόγου αυτού επηρεάζει τον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου», προστίθεται .

Επιπλέον η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο του 2013, προχώρησε στην ετήσια ανανέωση του ομολόγου ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής τονίζοντας ότι το επιτόκιο είναι 0% και η απόδοση 5,15%.

«Πως μπορεί ένα ομόλογο με 6,5% επιτόκιο να το αντικαταστήσει;», ρωτά η ΕΔΕΚ και παρατηρεί ότι στην σημερινή δήλωση τονίζεται ότι ένα σημαντικό μέρος του υφιστάμενου χρέους έχει ψηλό κόστος και βραχυπρόθεσμη διάρκεια.

«Δηλαδή με το 6,5% του νέου ομολόγου έχουμε μειώσει το κόστος λαμβάνοντας υπόψη τα επιτόκια στις υφιστάμενες εκδόσεις ομολόγων που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ;» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.