Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για το Κοινωνικό Μέρισμα είναι μια μεγάλη περιπέτεια με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα: είμαστε όλοι «ευκατάσταστοι».

Από τον πιο φτωχό μέχρι εκείνον που «τα καταφέρνει» οι Έλληνες φορολογούμενοι απορρίπτονται ο ένας μετά τον άλλον από το Taxisnet. Όλοι απορρίπτονται «λόγω εισοδήματος».

«Το μυστικό είναι το τεκμαρτό εισόδημα», λέει στο newpost ο φοροτεχνικός Νίκος Ηλιάδης. «Είναι δηλαδή αυτό που η εφορία υπολογίζει ως αναγκαίο εισόδημα για να ζήσεις, προκειμένου να μην θεωρεί ότι την κλέβεις. Με αυτή τη λογική, ακόμη κι ο μακροχρόνια άνεργος που δεν έχει κανέναν οικονομικό πόρο, θεωρείται ότι έχει τεκμήριο διαβίωσης 3000 ευρώ το χρόνο. Επειδή όμως, κατ'ανάγκη, φιλοξενείται από κάποιον συγγενή- από τους γονείς τους οι περισσότεροι- δεν δικαιούται τα 500 ευρώ του Κοινωνικού Μερίσματος».

Δεν είναι όμως μόνο εκείνοι που φιλοξενούνται, αλλά και όσοι έπαιρναν... πριν από δύο χρόνια ΕΚΑΣ.

Το σύστημα TAXIS δεν λαμβάνει υπόψιν τη φορολογική δήλωση του 2013, αλλά εκείνη του 2012.

Έτσι, μια 85χρονη γυναίκα από την Καλλιθέα, με ετήσια σύνταξη που δεν ξεπερνά τις 5000 ευρώ, χωρίς κανένα άλλο εισόδημα και χωρίς ακίνητα, η οποία μάλιστα πληρώνει ενοίκιο 300 ευρώ, απορρίφθηκε «Λόγω Εισοδήματος».

Ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ότι το Κοινωνικό Μέρισμα δεν δίδεται παρά μόνο σε ελάχιστους, είναι το ζευγάρι ανέργων με δύο παιδιά, οι οποίοι ζουν σε ένα σπίτι 85 τετραγωνικών μέτρων. Το σπίτι είναι αγορασμένο με δάνειο, το οποίο δεν εξυπηρετείται τα τελευταία δύο χρόνια. Η οικογένεια έχει ένα αυτοκίνητο, μοντέλο του 1994, 1600 cc. Απορρίφθηκαν «Λόγω Εισοδήματος», καθώς υπολογίστηκαν 3000 ευρώ ως τεκμήριο διαβίωσης, 3200 ευρώ ως τεκμήριο για το αυτοκίνητο και επιπλέον μερικές χιλιάδες ευρώ για το σπίτι, το οποίο το χρωστάνε.

«Το χειρότερο είναι πως στο σύστημα καταγράφεται, για όλους, η φράση "Απορρίπτεται Λόγω Εισοδήματος", την ώρα που σε όλες τις περιπτώσεις το εισόδημα αυτό είναι πλασματικό, είναι το τεκμήριο διαβίωσης. Όμως δίνεται το άλλοθι να διαρρέουν ότι όσοι έκαναν αίτηση είναι οι "πλούσιοι που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν κι άλλα χρήματα εις βάρος του δημοσίου"», λέει ο Νίκος Ηλιάδης.