Ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρώπη το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε δέκα χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.

Οι εν λόγω δέκα χώρες μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της Ένωσης.

"Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή", ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στους ομολόγους του της ΕΕ στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

"Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι", δήλωσε εξάλλου προς τους δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. "Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα", πρόσθεσε.

"Θέλουμε να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο", δήλωσε ακόμη ο ισπανός υπουργός. "Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται".

Bloomberg: Ο φόρος μπορεί να ισχύσει από την αρχή του 2016

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλουν από την αρχή του 2016 έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε μετοχές και παράγωγα προϊόντα για τις 11 χώρες που έχουν συμφωνήσει στην καθιέρωσή του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι λεπτομέρειες (για την επιβολή του φόρου) μπορεί να παρουσιαστούν έως το τέλος του έτους ώστε να ισχύσουν από την αρχή του 2016. «Μία κρίσιμη μάζα» προκύπτει από μία σειρά χωρών – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία – δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Η προεργασία για την επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις 11 χώρες ξεκίνησε περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν απέτυχε η πρόταση για την καθιέρωση του φόρου σε όλη την ΕΕ. Έως τώρα, οι χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, εμμένουν στη δέσμευσή τους χωρίς να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα λειτουργήσει ο φόρος. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στο αν θα φορολογηθούν όλα τα παράγωγα, μόνο τα παράγωγα μετοχών ή καθόλου τα παράγωγα.

Οι χώρες έχουν επίσης διαφορές ως προς το ποιος πρέπει να εισπράττει τον φόρο – η χώρα προέλευσης μίας εταιρείας που κάνει συναλλαγές ή η χώρα όπου οι συναλλαγές της πραγματοποιούνται.

Οι μικρότερες χώρες επεδίωκαν γενικότερα τη διεύρυνση της βάσης επιβολής του φόρου που θα απέφερε περισσότερα έσοδα , ενώ οι μεγαλύτερες χώρες επιθυμούσαν να αρχίσει η φορολογία από μικρότερη κλίμακα.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη φορολογία κ. Άλγκιρντας Σέμετα δήλωσε χθες στο Βίλνιους ότι δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση για τον τρόπο χειρισμού των παραγώγων.

Ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι η περαιτέρω εργασία στο θέμα αυτό θα οδηγήσει σε απόφαση για τη βάση πάνω στην οποία θα επιβληθεί ο φόρος.

«Δεν θα αφορά μόνο τις μετοχές, αλλά και μία σειρά παραγώγων που πρέπει τώρα να εντοπίσουμε», δήλωσε ο κ. Σαπέν.

Και οι 28 χώρες της ΕΕ θα λάβουν μέρος σήμερα στη συζήτηση για το συγκεκριμένο φορολογικό σχέδιο, γεγονός που θα επιτρέψει σε χώρες που δεν θα συμμετάσχουν στη φορολογία, όπως η Βρετανία, να εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή διάχυση των επιπτώσεων του. Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ από τις 2 Μαΐου, θα χρειασθεί περισσότερη τεχνική εργασία επί του σχεδίου αυτού.